У школама има 17.000 упражњених радних места

септембар 8, 2017

Министар просвете Младен Шарчевић очекује да би ускоро могао бити расписан конкур за 1.000 радних места у просвети.

Шарчевић је за Телевизију Пинк рекао да ће се сет просветних закона пред Владом Србије наћи на посебној седници – у понедељак.
– Било је најављено да ти закону ове недеље буду на влади, али су морале да се обаве додатне консултације, како се законска решења не би поправљала амандманима. Реч је о закону о виском образовању. Министар Зоран Лончар и ја смо морали заједнички да решимо нека питања која се односе на образовање медицинских кадова, обављене су консултације и о трајању мандата декана, као и о избору чланова школских одбора – објаснио је Шарчевић.
Министар очекује да ће се просветни закони крајем месеца наћи у шкупштинској процедури. Шарчевић сматра да не постоји ниједна критична тачка у будућој примени предложених закона, јер су њиховој иради претходиле бројне јавне расправе и консултације у које су били укључени и синдикати.
Циљ је, додао је он, ефикасније образовање, а у том контексту мења се парадигма избора директора, како би се спречило да прођу лоши кандидати.
– Школски одбори су самостало доносили одлуку кога ће изабрати и кога ће сменити. Променом процедуре сада покушавамо да не дођемо до лошег намештења – навео је Шарчевић приметивши да се дешавало да посао добију чланови породице, а да школски одбори игноришу примедбе министарства.
-Дешавало се да неко запосли члана фамилије, ми пошаљемо допис школском одбору и они то игноришу – навео је Шарчевић, указавши да у том случају мора да се покреће инспекцијска процедура.
Осврнувши се на критике да ће министар самовољно бирати директоре, Шарчевић је рекао да ће ако му неко више пута укаже да је погрешио, сам поднети оставку.
Он је указао да је смењено 49 директора школа и да случај бившег директора ОШ “Светозар Милетић” у Земуну Љубомира Мусуровића није једини.
– Имамо новог директора, који ту ради 30 година. Школа је отворена и ученици, који су најважнији, могу да уче. Шачица људи прави политички хепенинг и врши терор над људима који своју децу хоће да пошаљу у школу. Немам намеру да расправљам о томе, ја нисам њихову децу уремио као што су они ту учинили. Реч је о уцени и покушају манипулације, на који ја не наседам. Ако мислите да нећу размишљати о Мусуровичу као о човеку, да ли ће имати посао , грешите, али да ли ће имати фотељу, е па то није питање свих питања – истакао је Шарчевић.
Овакву ситуацију сам осетио на својој кожи, али сам инситирао да све буде по процедури, тако да немам разумевања за овакву ситуацију. Шарчевић је додао да Мусуровић није прихватио позив за разговор са њим.
На питање када ће бити расписан конкурс за упражњена радна места, министар је одговорио да ће то бити могуће чим се укине Закон о забрани запошљавања, а очекује да ће сто ускоро знати јер су у току разговори са ММФ.
У школама има 17.000 упражњених радних места. Директори крију радна места и запошљавају људе на 60 дана. Та радна места су невидљива, јер нема конкурса.
– Држава плаћа технолошке вишкове, а директор на 60 дана запошљавају армију људи који су за нас невидљиви јер нема конкурса. То је општа појава – рекао је Шарчевић и додао би у систему требало да буде 800 одељења мање.
– Очекујемо да ћемо ове године дати 1.200 отпремнина, да ће око 900 људи ући на места људи који раде после 65 године и да ће 3.000 људи отићи у пензију – навео је Шарчевић.
Извор: Пинк TВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 коментара на "У школама има 17.000 упражњених радних места

  1. Малена каже:

    ”Дешавало се да неко запосли члана фамилије, ми пошаљемо допис школском одбору и они то игноришу – навео је Шарчевић, указавши да у том случају мора да се покреће инспекцијска процедура.”
    У мојој општини двојица то урадила, и обојица, и дан данас седе у фотељи !!! ” Објасне ” школском одбору да су у праву, а и суд и Минситарство донели пресуду да морају бити смењени…И, ником ништа ! Инспектори ??? Ма, ајте, молим вас ! Ни реч не смеју да прозборе против СНС директора, а не да их смене, а члaнови ШО су ту, само, као фикуси…Једино, што, за разлику од фикуса, могу да дигну руку и гласају , како директор ” објасни ”…

  2. Pačići каже:

    Procesljajte ozbiljnje Predskolske ustanove.. i tu ima rupica i rupetina!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама