У школама су обавезне маске, а директорима за поштовање закона пишу кривичне пријаве

Директори 280 београдских школа ових дана дају изјаве полицији због поштовања закона. Не, није грешка. Покушали смо да сазнамо шта је Трећем тужилаштву спорно у обавезном ношењу маски у школама.

Против свих директора београдских основних и средњих школа руководство једног од регистрованих синдиката, Синдикат запослених у полицији, поднело је кривичне пријаве.

Разлог, тврдња да противзаконито терају децу и запослене у школама да носе заштитне маске и тиме им угрожавају живот.

У време када се због све већег броја оболелих и умрлих пооштравају епидемијске мере, Треће тужилаштво реаговало је, најблаже речено, неуобичајено. Одмах је наложило полицији да провери наводе кривичне пријаве, и да директори буду саслушани, њих 280. Директор Земунске гимназије је већ био у полицији да дâ изјаву.

„Ја сам и дан-данас у шоку. Да радите нешто по закону апсолутно примењујући све предложене мере, да учините све како бисте заштитили животе и ученика и запослених и након тога добијете кривичну пријаву“, истиче Милош Бјелановић, директор Земунске гимназије.

За сада су изјаве дали директори школа из Земуна и са Савског венца.

„Кад смо чули да је земунска полиција и она са Савског венца почеле да поступају, позвао сам моје пријатеље на Вождовцу и на Новом Београду, где још није кренуло, али очекујемо да крене. Одмах смо реаговали, у току једног дана, затражили смо и добили пријем код нашег министра“, наводи Дејан Недић, председник Друштва директора Србије.

На наше питање Трећем тужилаштву како је дошло до ове парадоксалне ситуације и да ли је Тужилаштво могло да одбаци кривичну пријаву као неосновану, будући да директори само поштују Закон о заштити становништва против заразних болести, речено нам је да најпре морају да проуче предмет како би нам дали адекватан одговор.

Извор: Политика