U školama su obavezne maske, a direktorima za poštovanje zakona pišu krivične prijave

Direktori 280 beogradskih škola ovih dana daju izjave policiji zbog poštovanja zakona. Ne, nije greška. Pokušali smo da saznamo šta je Trećem tužilaštvu sporno u obaveznom nošenju maski u školama.

Protiv svih direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola rukovodstvo jednog od registrovanih sindikata, Sindikat zaposlenih u policiji, podnelo je krivične prijave.

Razlog, tvrdnja da protivzakonito teraju decu i zaposlene u školama da nose zaštitne maske i time im ugrožavaju život.

U vreme kada se zbog sve većeg broja obolelih i umrlih pooštravaju epidemijske mere, Treće tužilaštvo reagovalo je, najblaže rečeno, neuobičajeno. Odmah je naložilo policiji da proveri navode krivične prijave, i da direktori budu saslušani, njih 280. Direktor Zemunske gimnazije je već bio u policiji da dâ izjavu.

„Ja sam i dan-danas u šoku. Da radite nešto po zakonu apsolutno primenjujući sve predložene mere, da učinite sve kako biste zaštitili živote i učenika i zaposlenih i nakon toga dobijete krivičnu prijavu“, ističe Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.

Za sada su izjave dali direktori škola iz Zemuna i sa Savskog venca.

„Kad smo čuli da je zemunska policija i ona sa Savskog venca počele da postupaju, pozvao sam moje prijatelje na Voždovcu i na Novom Beogradu, gde još nije krenulo, ali očekujemo da krene. Odmah smo reagovali, u toku jednog dana, zatražili smo i dobili prijem kod našeg ministra“, navodi Dejan Nedić, predsednik Društva direktora Srbije.

Na naše pitanje Trećem tužilaštvu kako je došlo do ove paradoksalne situacije i da li je Tužilaštvo moglo da odbaci krivičnu prijavu kao neosnovanu, budući da direktori samo poštuju Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti, rečeno nam je da najpre moraju da prouče predmet kako bi nam dali adekvatan odgovor.

Izvor: Politika