Da je ovo pravilo koje važi u svim školama potvrđuje i Zvonimir Jović, zadužen za pravna pitanja u Uniji sindikata prosvetnih radnika.
– Zakon zaista ostavlja direktoru diskreciono pravo kada je reč o zaposlenima na određeno vreme. Ako je koleginici istekao ugovor, on je imao pravo da, bez mnogo obrazloženja, angažuje drugog radnika – objašnjava Jović. – Ali tu postoji ipak i drugi aspekt, a to je mišljenje roditelja, kolektiva i učenika, što takođe treba uvažavati. Ako nastavnica ima gotovo jednoglasnu podršku svih njih i ako objektivno nema propusta u radu, pošteno bi bilo da ostane da radi. Ne može ministarstvo u isto vreme da govori da će se više uvažavati sud roditelja, da će oni ocenjivati rad škole, a onda kada u jednom slučaju imaju nedvosmislen stav roditelja, tako grubo da ga ignorišu.
Direktor Bulić je za “Novosti” svoju odluku obrazložio kao diskreciono pravo.
– Zakon kaže da je diskreciono pravo direktora da popunjava radna mesta, ali to pravo mora da se koristi za dobrobit dece i kolektiva, što ovde nije slučaj – kaže Vladana Mihailović, nastavnica biologije i bivša direktorka škole. – Nastavnica Afrodita je izuzetan pedagog i neko ko je časove engleskog jezika unapredio. Zato i nije čudo da ima toliku podršku roditelja i svojih kolega. Ona je, takođe, omiljena nastavnica đacima. Nije postojao nijedan razlog da ostane bez časova i u višim razredima.
Prema rečima naše sagovornice, direktor je svoju “diskrecionu” odluku u kolektivu objašnjavao pritiscima iz Ministarstva prosvete.
Izvor: Novosti