У Тикток изазову повређено осам ученика ОШ “Десанка Максимовић” из Теслића

Осам ученика осмог разреда повредило се у једном од изазова са “тик -тока”-“крвави новац”, када се између прстију шака стављају кованице да би се видело ко ће дуже да издржи притисак.

“Ученици су, у складу са поступцима, упућени на саветодавни рад са педагогом, односно са дисциплинском одговорношћу који такав прекршај носи, али циљ није само казна за те ученике већ да схвате шта је за њих исправно, а шта погрешно”, изјавио је данас у Теслићу директор Основне школе “Десанка Максимовић”.

Како је казао Ристић за “Независне”, претходних година је мултисекторски тим утврдио да је 76 одсто ученика у предметној настави који имају друштвену мрежу ТикТок учествовало у једном од изазова.

“Поента је да се укаже на то да се насиље више не завршава тиме што се они погурају испред школе, него се преселило на интернет, а наш циљ је да научимо децу како да препознају шта је добро, а шта лоше на друштвеним мрежама”, истакао је Ристић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је ситуација у Српској по питању вршњачког насиља као и у земљама региона, с тим што постоји проблем у дефинисању који облици насиља се могу подвести под вршњачко, због чега су на овом семинару ангажовани и предавачи из области безбедности.

“Вршњачко насиље није гледање попреко, повлачење за косу, гуркање, а највише тога има”, напоменуо је Дамјановић.

Он каже да је у посљедње две године уочен тренд благог повећања броја случајева овог насиља због чега је, са Друштвом психолога Српске, спроведено истраживање којим је утврђен утицај изолације током епидемије вируса корона на понашање деце која су изгубила навику дружења и међусобног помагања.