У Војводини ће од 300 школа бити ЗАТВОРЕНО ЧАK 90

26 јула, 2017

У последњих десет година популација опада за пет одсто сваке године и нема тенденција да ће се то зауставити, због чега ће скоро трећина школа у Војводини бити затворена.

То предвиђа Ева Микушка, виши предавач Универзитета у Чичестеру, која је представила резултате свог истраживања у оквиру стручног рада о феномену исељавања становништва из Војводине у Савременој галерији у Суботици, у оквиру пројекта “Они који одлазе”. У томе јој помаже и колегиница Јудита Рафаи, етнолог и доценткиња на Учитељском факултету на мађарском језику у Суботици.
Од истраживања мађарског становништва у Војводини кроз историју забавишта и школа од Првог светског рата до данас, фокус се померио на већинско становиштво и изнедрио чињеницу да је угрожен опстанак школа и обданишта.
– Подаци и бројке су депресивни, рецимо, на подручју Сомбора има места за 5.000 ђака. Само 3.000 је уписано, а 2.000 је остало непопуњено. Ако немамо основце, нећемо имати потребу ни за факултетима и наставницима. Баланс је порушен – каже Ева Микушка, истичући да је и у суботичким школама, где је некада било и по шест нових одељења, сада готово немогуће напунити два, једно на српском наставном језику, друго на мађарском.
Микушка је виши предавач Универзитета у Чичестеру
Иако је истраживање још у току, већ сада се показало да је исељавање узело маха, пошто не одлазе само млади већ и зрели људи од 40 и 50 година. Једно од питања је и зашто.
– Заблуда је мислити да су миграције из Србије само економски тренд, јер је велико питање да ли је увек могуће постићи оно што смо већ овде или што овде имамо. Рад потеже управо то питање и то ће нас и даље терати да истражујемо зашто се одлази са овог подручја. Гастербајтери су били недовољно образовани и радили су физичке послове у иностранству, а сада одлазе образовани људи, чак и деца причају да желе у иностранство. У Енглеској више од милион школованих Пољака ради ниско плаћене послове у хотелијерству, у забавиштима, чисте. Знам за многе људе који су напустили домовину и живе лошије. Не постоји потпуна сигурност на Западу, нити је лако и једноставно остати – и тамо можете добити отказ, а факултет се годишње плаћа 10.000 евра и више, због чега би и требало да сама Влада истражи због чега нас је све мање – упозорава Микушка.
И сама научница тренутно живи у Енглеској од 1992. године, а рођена је у Суботици.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "У Војводини ће од 300 школа бити ЗАТВОРЕНО ЧАK 90"

  1. Звездан Тадић каже:

    Уз дужно поштовање, лако је вршити испитивања и истраживања о проблему који је евидентан. Нека научница понуди решење које ће омладину, па и зрелије, задржати у Србији. Нека се и она и многи други врате у Србију и бар солидарно поделе живот, ако га већ не можемо поправити, са онима који су остали, па ма какав он био. Лично, не замерам онима који су отишли, јер решење и ако постоји, не верујем да ико може реализовати. Једноставно, точак историје је тако усмерен, свиђало се то нама или не. Једна држава мање, један народ мање, шта је то у глобалу за планету и универзум.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама