Ученици 20 школа у Србији јуче су награђени јер су се истакли по својој хуманости, солидарности и емпатији

Ученици 20 школа у Србији, који су се истакли по својој хуманости, емпатији и солидарности, награђени су јуче на Националном дану давања.

Министарка просвете проф. др  Славица Ђукић Дејановић том приликом поручила да верује да није било лако изабрати победнике, будући да се у школама редовно организују такве активности и да су многи ученици показали хуманост на делу. На овај позив одазвало се више од 100 школа из Србије.

Ове године је овај дан у потпуности посвећен доброти, неговању емпатије, солидарности, другарству. Министарство просвете је са задовољством упутило позив свим школама да предложе акције које су биле најуспешније, односно које су се истакле по хуманости, неговању емпатије и солидарности“, рекла је Ђукић Дејановић. Она је додала, да сви од најмлађих до најстаријих, имају дужност да са још више ентузијазма развијају врлине и вредности“ наших ученика и да их заједно подстичемо да буду још  бољи људи.

Када је реч о образовном систему, Ђукић Дејановић је истакла да се кроз иновиране планове и програме наставе и учења неминовно тежи савременим достигнућима и да се младима омогући да усвоје знања која су им неопходна да би успешно одговорили изазовима савременог света, али да је, како каже, једнако важна и васпитна функција школе.

У том смислу у школама се интензивно покрећу и остварују бројне активности које афирмишу основне моралне вредности, вредности правде, истине солидарности, слободе, поштења, одговорности, међусобног поштовања и уважавања. Министарство просвете подржава учешће у обележавању Националног дана давања, зато што овај дан доприноси остваривању основних циљева образовања и васпитања, посебног оних који се односе на развијање позитивних људских вредности“, поручила је министарка.

Извршни директор Српског филантропског форума Веран Матић рекао је да отварамо годину доброте у којој желимо да будемо бољи него што смо икада били и истакао да донације народа чине 60 одсто укупних донација и да ће се још више грађана укључити, кроз новчана давања, али и многе друге активности. Присутнима се обратила и директорка Канцеларије за демократски и економски развој УСАИД Србија Наида Зечевић-Бин.

Извор: Министарство просвете