Učenici agresivniji, a nastavnici nemoćni pred nasiljem

Devetogodišnjak iz OŠ “Vojvoda Mišić” koji je pre prošle nedelje fizički napao školskog druga, teroriše celu školu i niko ne može da mu stane na put, devojčica iz jedne osnovne škole u Zemunu pokušala je da se obesi i to dva puta, a pre nešto više od tri meseca učenik je udario nastavnicu Tehničke škole u Mladenovcu. Incidenti u školama se ređaju, a rešenja problema nema ni na vidiku.

Neadekvatne kazne, slaba saradnja roditelja i nastavnika, ali i velika prava koja su deci data razlozi su za incidente koji se sve češće dešavaju u školama, smatraju zaposleni u prosveti. Ipak, već godinama se ništa ne preduzima, profesorima su sve više ruke vezane, pa ne znaju kako da se izbore sa kontantnim problemima.
– Nastavnik više ne sme osnovca ni u ćošak da pošalje, a to je minimalna kazna koja je ranije korišćena. Jedino što je profesoru dozvoljeno jeste da dete pošalje kod psihologa i pedagoga na razgovor, oni tamo popričaju sa njim i dete se vrati nazad. Kod nekih učenika to bude dovoljno da se smire, a ima onih koji uopšte ne odreaguju na njihove savete – rekao je za Blic Vladan Isaković, iz Foruma osnovnih škola.
Rešenje za ovaj problem on jedino vidi u tome da Ministarstvo prosvete donese pravilnik o tome kako kažnjavati đake.
Osnovci se ne mogu izbaciti iz škole bez pristanka roditelja, dok se srednjoškolci mogu prebaciti u drugu ustanovu. Ipak kad oni odu u drugu školu, kao što je otišao dečak iz Mladenovca, niko ne zna da je bio izbačen ili pravio probleme već je on tamo novi učenik bez ikakve mrlje. Baš iz ovog razloga postoje neke indicije za otvaranje dosijea svakom đaku u školi. Tako će se znati sve o njemu i možda će deca voditi malo više računa o ponašanju. Koliko će se to kod nas “primiti” ne znam, ali mislim da bi mnogo pomoglo – kaže Isaković.
Slično mišljenje deli i Slobodan Brajković iz “Sindikata prosvete”. On smatra da škola i kuća treba da funkcionišu zajedno.
– Psiholog, pedagog, direktor, razredni starešina i roditelji moraju biti tim. Svi oni utiču na ponašanje učenika. Ono što ne uspeju nastavnici treba da dopune roditelji i obratno. Oni moraju sarađivati i nikako ne smeju biti jedni protiv drugih. Dok god ne budemo tako funkcionisali imaćemo problematičnu decu. Ukoliko neko od njih zataji mora biti kažnjen. Veoma je bitno da se kažnjavaju i roditelji pa da tako budu u obavezi da više vode računa o deci i da znaju šta njihova deca rade – tvrdi Brajković.
On smatra da su nastavnici, zbog sve manjih prava i sve češćih otkaza, počeli da se sklanjaju od problema, da ne bi bili isterani zbog sitnice i da ne bi izgubili svoje parče hleba.
Nastavnik iz XIV Beogradske gimnazije je suspendovan jer je lupio knjigom o sto kako bi probudio đaka koji je spavao na času. Zar da se desi tako nešto? Eto, zato nastavnici ćute. Niko ne sme protiv đaka i roditelja jer su previše zaštićeni – kaže Slobodan.
DECA IMAJU SUVIŠE PRAVA, A NE ZNAJU OBAVEZE
– Ja se lično nisam nalazila u neprijatnim situacijama, moji đaci su uvek bili divni, ali smatram da sve ide iz kuće jer je dete ipak nečiji proizvod. Deca imaju suviše prava, a ne znaju koje su njihove obaveze. Pošto znam koliko se sve istumbalo poslednjih godina jer jako dugo radim, ja sam u potpunosti uz svoje kolege i smatram da se moraju nastavnicima dati veća prava kao i da se nešto mora promeniti u procesu kažnjavanja đaka – rekla je za “Blic” Marina Kopilović, nastavnica engleskog jezika iz jedne beogradske osnovne škole.
Izvor: Blic