Ученици ће морати да пишу реферат о екскурзијама

29 августа, 2019

Помоћница министра просвете Весна Недељковић рекла је за РТС да су јасно дефинисане регије Србије као дестинације, а новина је да школама следи стручно упутство о томе.

Недељковић је рекла да ће, према новом правилнику, у иностранство моћи само велики матуранти, а ученици основних школа, једном у току свог школовања, могу одабрати дестинацију, а то може да буде Република Српска. Како каже, то се не сматра иностранством, али је излазак из Србије и до сада није било уобичајено када су у питању основци.

Циљ и сврха екскурзије и за велике матуранте и за основце треба да буду потпуно исти – образовно-васпитни. Каже да су екскурзије у неком тренутку изгубуле своју праву сврху и претвориле се, када се говори о средњим школама, у једну врсту туристичког обиласка и помало шопинга.

“Идеја нам је била да деца упознају Србију и њене лепоте и у новом правилнику смо јасно дефинисали регије Србије, да не буду само одређене планине или и одређене бање”, рекла је Недељковић.

Како истиче, циљ је био да то престане и да деца схвате да је Србија довољно лепа и довољно велика.

“Поделили смо у овом тренутку Србију на осам регија, уважили смо географске особине и шта регије у културном смислу поседују”, каже помоћница министра.

Стручно упутство школама

Оно што је новина јесте да школама следи стручно упутство које ће много детаљније говорити о овим регијама, истакла је Недељковићева.

“Ми смо током лета интензивно радили, морам да се захвалим представницима Јуте и колегама из Министарства туризма. Дакле, имали смо радну групу која се бавила врло озбиљно регионализацијом Србије на начин на који до сада то није било урађено”, истакла је Недељковићева.

Стручно упутство које ће школе добити и уврстити у годишњи план рада, који се доноси до 15. септембра, биће јасније у смислу дефинисања регија, али и једне обавезе – да се у годишњем плану обавезно нађу обиласци наших центара изврсности – Виминацијум, Тршић, где је оснивач Република заједно са локалом, објашњава она.

Новитет је да ће ђаци имати обавезу да напишу реферат о томе где су били и шта су видели.

Постизање васпитних циљева

Према њеним речима, екскурзија је право место где се може радити на постизању васпитних циљева и на социјализацији деце.

“Врло је важно да деца понесу одређена знања и сазнања које ће применити у настави и која ће моћи да изложе пред другим ученицима, пред парламнентом, пред Саветом родитеља”, каже она. Додаје да је до сада била обевеза да се поднесе извештај Савету родитеља о дестинацији, али некада је у пракси примењивано, а некада не.

Строго забрањен алкохол, укор могућ и на екскурзији

Сваки аутобус који превози ђаке мораће да има има појас за везивање. За путовање дуже од два дана родитељи ће достављати податке о здравственом стању ученика.

“Када дете дајете учитељу, он мора бити упознат са здравственим стањем детета, како би умео да правовремено реагује. Потврду издаје одабрани лекар, све је контролисано и увид у документацију има одељенски старешина, родитељ и одабрани лекар”, навела је Недељковићева.

Новим правилником је строго забрањен алкохол за све учеснике путовања.

“Врло је важно напоменути да је конзумирање алкохола и других опијата на екскурзијама строго забрањено и кажњиво”, каже она. “Безбедност је на првом месту. Обавезно је упознавање ученика око забране конзумирања алкохола, а укор ће моћи да се добије и на екскурзији”, поручује и министар.

Цене и даље папрене

Оно што, међутим, није прецизирано јесу цене екскурзија, на које родитељи имају много примедби и сматрају да су често неразумно високе. Немали је број оних који мисле да у формирању цене има злоупотреба и “дилова”. И даље ће једнодневне излете морати да плаћају и до 3.000 динара, рекреативну наставу до 25.000, а екскурзије у иностранство и до 500 евра.

На питање “Новости” због чега правилник ово није прецизније регулисао, у Министарства просвете рекли су следеће:

“Правилником је предвиђено да се до најповољније понуде дође кроз поступак јавних набавки као што је то случај и са свим осталим корисницима буџетских средстава. На све што је везано за екскурзије и наставу у природи, сагласност мора да да Савет родитеља школе.”

Међутим, министар просвете Младен Шарчевић поручио је овим поводом да Савет родитеља школе и општински савети морају да објаве ако је нека цена неразумна.

“С обзиром на могућности, гледаће се како да се уједначе цене. Одређене агенције исти аранжман нуде у Београду и у неком граду у унутрашњости по две цене. Пошто је платежна моћ већа у Београду, они се играју тиме. Ако је нека цена неразумна, управа школе и Савет родитеља мораће да објасне зашто је неразумна”, рекао је он.

Извор: РТС, Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама