Ученици из Србије постигли натпросечне резултате у области читалачке писмености

17 маја, 2023

Према објављеним резултатима истраживања Пирлс 2021, ученици четвртог разреда основне школе из Србије, узраста 10 година у области читалачке писмености постигли су резултате изнад просека.

Представајући резултате Пирлс истраживања директор Завода за вредновање квалитета образовања Бранислав Ранђеловић рекао је да просечно постигнуће ученика из Србије износи 514 поена.

Према његовим речима, то је више од просечне вредности ПИРЛС скале.

„Тестирање је показало да ученици четвртог разреда имају боља постигнућа у читању ради књижевног искуства, где је просек био 518 поена, у односу на читање ради проналажења и употребе информација где је просек био 511 поена“, казао је Ранђеловић на конференцији за новинаре.

У ПИРЛС истраживању из Србије је учествовало је 4.037 ученика и ученица четвртог разреда из 160 школа у Србији. Тестирање је спроведено у марту и априлу 2021. године.

Ово истраживање је обухватило 400.000 ученика из више од 60 образовних система широм света. Србија има просечно постигнуће исто као и Француска, а ниже од Словеније, Немачке, Аустрије, Бугарске. На врху скале је Сингапур који је имао веће просечно постигнуће од сваке друге земље.

Такође, резултати показују да су ученици који су рано почели са описмењавањем имали више просечно постигнуће у читалачкој писмености у четвртом разреду.

Следећи циклус тестирања је 2026. године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Ученици из Србије постигли натпросечне резултате у области читалачке писмености"

  1. Неша каже:

    Наша деца су у предности захваљујући Вуковом, пиши као што говориш читај како је написано. Један глас једно слово. Велики део деце кад пође у школу већ зна да чита пише и рачуна. Понеко зна и да се само обуче и веже пертле.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама