“Učenici jesu digitalno spretniji od nastavnika, ali nisu digitalno kompetentniji”

13 januara, 2023

Prosvetni radnici okupili su se na stručnom skupu u Kragujevcu kako bi se upoznali sa novinama i trendovima u obrazovanju, piše RTK.

Na savetovanju kojim su otvoreni „Zimski dani prosvetnih radnika“, između ostalih tema, govorilo se o kompetencijama direktora u radu ustanova, projektnom planiranju i digitalnoj zrelosti škola.

Katarina Aleksić, rukovodilac Centra za obrazovne tehnologije najavila je tom prilikom i jedno veliko međunarodno istraživanje koje će biti sprovedeno ove godine. Reč je, kako je objasnila, o ispitivanju računarske i informacione pismenosti učenika osmih razreda osnovnih škola.

“Iz školske uprave Kragujevac uzorkovano je devet škola koje će učestovati u istraživanju. Test je napravljen tako da nisu potrebna nikakva teorijska znanja naučena napamet niti odgovaranje nečeg što deca memorišu, već je sve bazirano na logici, zdravom razumu, primeni tehnologija u konkretnim situacijama. Sigurna sam da će test biti interesantan i učenicima i nastavnicima.” – rekla je Aleksić.

Govoreći o temi digitalnih kompetencija, Aleksić kaže da učenici jesu digitalno spretniji od svojih nastavnika, ali ne i digitalno kompetentniji.

“Mi za učenike uvek kažemo da su oni digitalno spretniji, ali ne i digitalno kompetentniji. Jer je digitalna kompetencija zapravo nadkompetencija. Prosto morate imati dobar nivo matematičke kompetencije, jezičke, etičke, estetičke, kulturološke i tako dalje, da biste bili zaista digitalno kompetentni. U tom smislu puno rada jeste pred nama i kompetencije treba da unaprede i nastavnici i učenici. Jer bez digitalno kompetentnih nastavnika, teško da ćemo imati digitalno kompetentne učenike.” – rekla je Katarina Aleksić.

Ona veruje i da je jako važno da nastavnici razumeju da digitalizacija nikako ne ugrožava ono što oni rade, već je samo pomoć onda kada je potrebna i tako je treba posmatrati.

“Ako učenici teško usvajaju neka znanja iz određenih segmenata, tu treba eksperimentisati sa digitalizacijom. Ona je tu, treba da iskoristimo njen potencijal, ali ne da zaboravimo one metode za koje znamo da dobro funkcioniše u učionici.” – zaključuje sagovornica RTK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama