„Ученици јесу дигитално спретнији од наставника, али нису дигитално компетентнији“

Просветни радници окупили су се на стручном скупу у Крагујевцу како би се упознали са новинама и трендовима у образовању, пише РТК.

На саветовању којим су отворени „Зимски дани просветних радника“, између осталих тема, говорило се о компетенцијама директора у раду установа, пројектном планирању и дигиталној зрелости школа.

Катарина Алексић, руководилац Центра за образовне технологије најавила је том приликом и једно велико међународно истраживање које ће бити спроведено ове године. Реч је, како је објаснила, о испитивању рачунарске и информационе писмености ученика осмих разреда основних школа.

„Из школске управе Крагујевац узорковано је девет школа које ће учестовати у истраживању. Тест је направљен тако да нису потребна никаква теоријска знања научена напамет нити одговарање нечег што деца меморишу, већ је све базирано на логици, здравом разуму, примени технологија у конкретним ситуацијама. Сигурна сам да ће тест бити интересантан и ученицима и наставницима.“ – рекла је Алексић.

Говорећи о теми дигиталних компетенција, Алексић каже да ученици јесу дигитално спретнији од својих наставника, али не и дигитално компетентнији.

„Ми за ученике увек кажемо да су они дигитално спретнији, али не и дигитално компетентнији. Јер је дигитална компетенција заправо надкомпетенција. Просто морате имати добар ниво математичке компетенције, језичке, етичке, естетичке, културолошке и тако даље, да бисте били заиста дигитално компетентни. У том смислу пуно рада јесте пред нама и компетенције треба да унапреде и наставници и ученици. Јер без дигитално компетентних наставника, тешко да ћемо имати дигитално компетентне ученике.“ – рекла је Катарина Алексић.

Она верује и да је јако важно да наставници разумеју да дигитализација никако не угрожава оно што они раде, већ је само помоћ онда када је потребна и тако је треба посматрати.

„Ако ученици тешко усвајају нека знања из одређених сегмената, ту треба експериментисати са дигитализацијом. Она је ту, треба да искористимо њен потенцијал, али не да заборавимо оне методе за које знамо да добро функционише у учионици.“ – закључује саговорница РТК.