Učenik koji je isključen iz škole u Trsteniku se vraća zbog – greške u proceduri?

23 decembra, 2022

Pravilnici o postupanju u slučajevima nasilja u školama su vrlo složeni i zahtevaju od zaposlenih u obrazovnim ustanovama da dobro poznaju zakone. Sekretar zaposlen u školi, zbog toga, mora biti pravnik koji sve te pravilnike i zakone drži “u malom prstu”.

Svaki propust u postupanju, u suprotnom, školu može koštati mnogo.

Jedna od takvih situacija upravo se dešava u Trsteniku, pišu mediji. Zbog propusta u proceduri, jedan od dečaka koji je trebalo da, odlukom Nastavničkog veća bude isključeni iz škole, navodno ostaje đak ove ustanove.

Prema pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor je bio u obavezi najpre da učeniku odredi društveno koristan, tj. humanitarni rad, pa da tek onda nastavničko veće donese odluku o isključenju iz škole. Kako je jedan korak preskočen, to je advokat učenika iskoristio, žalio se na odluku direktora i ta žalba je usvojena, piše Kurir. Kako otkriva sagovornik ovog portala, direktor škole nije zakonski vodio ni obavezujući protokol nakon što se nasilje desilo.

– Škola je bila u obavezi da, nakon što se incident desio, u školi organizuje radionice, da napravi plan podrške. To se nije dogodilo kada se incident desio početkom novembra, nego tek pre dve nedelje.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika, koji su organizovali i proteste podrške poniženoj profesorki, za Kurir kaže da se zbog grešaka pravljenih u brzini došlo do toga da nasilnik bude vraćen u školu.

Snežana Golić, pedagog sa iskustvom i u osnovnoj i u srednjoj školi, kaže da su propusti u procedurama vrlo često razlog zbog kog škola na kraju ne uspe da sprovede odluku koju je donela.

– Procedure u školama jesu složene i vrlo je važno da ih sekretar i pravnik jako dobro poznaju. Ali, to je obaveza i nastavnika i svih zaposlenih u školi. Oni takođe moraju biti upoznati sa svim procedurama, kao i s tim šta smeju, a šta ne smeju da rade u slučaju nasilja pre nego što se pojavi zakonski zastupnik, odnosno roditelj ili staratelj deteta. U suprotnom, ako ne poznaju zakon svi, teško da će postupak moći da se sprovede bez propusta. U jednom slučaju koji mi je poznat desilo se to da učenik, nakon slučaja nasilja, nije upitan da li želi da se s njim razgovor vodi na jeziku nacionalne manjine kojoj pripada ili na srpskom (koji govori kao maternji). Njegov advokat je to iskoristio i ceo slučaj je “propao”. U drugoj situaciji dovoljno je bilo to što u zapisniku Nastavničkog veća nije stajalo da postoji kvorum (iako ga je bilo). Onaj ko je vodio zapisnik to nije naglasio i opet – advokat učenika je oborio čitav slučaj. – objašnjava Golićeva.

Jankovićeva kaže da je slučaj Trstenik pokazao sve manjkavosti naših procedura, što zakonskih, što podzakonskih akata.

– Ujedno je ovo i apel da pod hitno nešto moramo da menjamo. U ovom slučaju smo vratili u školu nasilnika koji je ovako praktično pobedio sistem obrazovanja. Proceduralne greške su verovatno napravljene u brzini i pod pritiskom javnosti. Ali da ovo nije došlo u javnost, nikada se ne bi saznalo šta se tamo desilo. – smatra Janković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Učenik koji je isključen iz škole u Trsteniku se vraća zbog – greške u proceduri?

 1. Slavica kaže:

  Propust u proceduri? Da li su vam to došapnuli pedagozi i spiholozi? Ne mogu da verujem da su angažovali advokata za očigledan bezobrazluk.

 2. Anica kaže:

  Bitne su procedure i formalnosti,a da li se vodilo računa o pretrpljenom duševnom bolu nastavnice.SRAMOTA!

 3. Radmila kaže:

  To govori da je sve podredjeno nasilnicima, sistem ih stiti, inace bi nam bili puni domovi dece o kojima niko vec ni kod kuce ne vodi racuna. Njihovom ponovnom vracanju u skolski sistem , gde cine to nasilje, se krse ljudska prava. Procedure su takve, da svako sve moze da iskoristi kao neku manjkavost, ako hoce. A u ovom slucaju ima i ko mora, ko je placen za to. Za nasilje nad nastavnikom , nije dovoljan drustveno koristan rad, i posle razmatranje nastavnickog veca, za ovakvo nasilje kakvo je pocinjeno u Trsteniku. Prema tome,
  Trebalo bi i da skole i nastavnici imaju malo jaci okvir mera zastite od nasilja. Ova sudska odluka govori i o tome da pre svega skole nisu spremne da se izbore sa nasiljem . Da su roditelji nasilnika spremni na sve da nasilnika vrate tamo gde cini nasilje, umesto da se potrude da mu promene sredinu. Vracanje nasilnika u skolu, je prst u oko svima cija deca idu u tu skolu. I sta mozemo da ocekujemo da ce neko da se pomiri sa takvom situacijom, neko hoce, nece svako, neko ce da trazi bolju skolu za dete, jer sto bi neko trpeo to, ako ne mora. A sta ce nastavnici koji tu moraju da rade !!! Tesko njima. Sve sto mogu da kazem je sramota i nemoc da se odupremo losem sistemu , koji evo vec godinama umazad stiti decu nasilnike i njihove roditelje. Mila

 4. MilanČe kaže:

  Ali zato uvek postoje pitanja iz gradiva na koja učenik ne zna odgovor. A tu je advokat nemoćan…. Tri predmeta – tri zaključene slabe ocene i problem rešen.

 5. Nina kaže:

  Nažalost, nije problem u ” komplikovanim” procedurama već u logici tih procedura. Za neke manje stvari bilo bi u redu raditi radionice i korekciju ponašanja a za ovakvu stvar doći će dete sa bahatim roditeljem kao pobednik kojem niko ne može ništa. Da i biće nezaustavljiv. Nije naučio lekciju da bude odgovoran. Nije naučio gde je on pogrešio već traži gde su drugi pogrešili. Neka im je Bog u pomoći

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama