Учење бројева – кад дете може да научи да броји, а кад да препозна бројеве

25 септембра, 2019

Бројеви су свуда око нас и деца их, случајно или намерно, уче од првог дана свог живота. Ако сте мислили да учење бројева почиње тамо после другог рођендана, кад дете почне да броји, преварили сте се. 

Већ са 18 месеци, бебе почињу да разумеју збрајање предмета, а представљање бројева детету може да почне већ са 12 месеци и то тако што ћете бројати свега пар предмета. „Види, колико имамо јастучића? Један, два!”. Певајте песмице које укључују бројање: „Пам, пам, пам парам, један то је кад си сам! Два су ти и твој брат…” Са две године, дете већ може да научи да броји до 10, мада неће баш разумети концепт бројања и може прескочити понеки број. Због тога не треба да бринете, у овом узрасту они само уче називе бројева и то је довољно. 

Већ у узрасту после друге године, препознавање бројева може полако да почне, али уз једно важно правило – искључиво кроз игру. Одличан сарадник могу вам бити Pocket morphers, бројеви-возила која моја деца обожавају, а која се лако и једноставно трансформишу.

Дакле, ваш задатак је да искористите сваку прилику да им у свакодневним активностима покажете смисао бројева. „Једна кашика за маму, једна за тату и једна за тебе.” На почетку ће можда дете увек говорити да су ту три кашике, ма колико их ви поставили, али ће временом схватити да реч „три” означава заправо број кашика на столу.

У узрасту између три и четири године почињу да разумеју збрајање. Тако, кад бака дође у посету, схватиће да се додаје још једна кашика на сто и да их онда има укупно четири. Што се тиче препознавања и писања бројева, већина деце до тог стадијума стиже са четири или пет година.

Ипак, пошто се кроз игру све најбоље и најлакше учи, ни бројеви нису изузетак. Моја ћерка, на пример, обожава возила. Све што има точкове. Има три и по године и бројање је одавно савладала, а сад полако учимо да препознајемо бројеве. У томе нам помаже горепоменута симпатична и заразна играчка. Зове се Pocket morphersТо су бројеви од нула до девет и сваки од њих се може расклопити и трансформисати у возило, а онда опет вратити у број. Када их сакупите све, од њих се може направити велики робот. Моћна и јако забавна играчка. Чак и за одрасле.

И ради. Кад се играмо заједно и тркамо возилима (још нисмо сакупили све бројеве за робота), трудим се да их никад не идентификујем по боји или врсти возила, већ по броју: „Ја ћу бити број 3!” Сада је и она усвојила овај принцип и научили смо четири броја!

Осим што деца уживају, помало је и заразно. Једва чекамо да сакупимо све бројеве и направимо моћног робота!

А. Цвјетић

(ПР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама