Učenje brojeva – kad dete može da nauči da broji, a kad da prepozna brojeve

25 septembra, 2019

Brojevi su svuda oko nas i deca ih, slučajno ili namerno, uče od prvog dana svog života. Ako ste mislili da učenje brojeva počinje tamo posle drugog rođendana, kad dete počne da broji, prevarili ste se. 

Već sa 18 meseci, bebe počinju da razumeju zbrajanje predmeta, a predstavljanje brojeva detetu može da počne već sa 12 meseci i to tako što ćete brojati svega par predmeta. „Vidi, koliko imamo jastučića? Jedan, dva!”. Pevajte pesmice koje uključuju brojanje: „Pam, pam, pam param, jedan to je kad si sam! Dva su ti i tvoj brat…” Sa dve godine, dete već može da nauči da broji do 10, mada neće baš razumeti koncept brojanja i može preskočiti poneki broj. Zbog toga ne treba da brinete, u ovom uzrastu oni samo uče nazive brojeva i to je dovoljno. 

Već u uzrastu posle druge godine, prepoznavanje brojeva može polako da počne, ali uz jedno važno pravilo – isključivo kroz igru. Odličan saradnik mogu vam biti Pocket morphers, brojevi-vozila koja moja deca obožavaju, a koja se lako i jednostavno transformišu.

Dakle, vaš zadatak je da iskoristite svaku priliku da im u svakodnevnim aktivnostima pokažete smisao brojeva. „Jedna kašika za mamu, jedna za tatu i jedna za tebe.” Na početku će možda dete uvek govoriti da su tu tri kašike, ma koliko ih vi postavili, ali će vremenom shvatiti da reč „tri” označava zapravo broj kašika na stolu.

U uzrastu između tri i četiri godine počinju da razumeju zbrajanje. Tako, kad baka dođe u posetu, shvatiće da se dodaje još jedna kašika na sto i da ih onda ima ukupno četiri. Što se tiče prepoznavanja i pisanja brojeva, većina dece do tog stadijuma stiže sa četiri ili pet godina.

Ipak, pošto se kroz igru sve najbolje i najlakše uči, ni brojevi nisu izuzetak. Moja ćerka, na primer, obožava vozila. Sve što ima točkove. Ima tri i po godine i brojanje je odavno savladala, a sad polako učimo da prepoznajemo brojeve. U tome nam pomaže gorepomenuta simpatična i zarazna igračka. Zove se Pocket morphersTo su brojevi od nula do devet i svaki od njih se može rasklopiti i transformisati u vozilo, a onda opet vratiti u broj. Kada ih sakupite sve, od njih se može napraviti veliki robot. Moćna i jako zabavna igračka. Čak i za odrasle.

I radi. Kad se igramo zajedno i trkamo vozilima (još nismo sakupili sve brojeve za robota), trudim se da ih nikad ne identifikujem po boji ili vrsti vozila, već po broju: „Ja ću biti broj 3!” Sada je i ona usvojila ovaj princip i naučili smo četiri broja!

Osim što deca uživaju, pomalo je i zarazno. Jedva čekamo da sakupimo sve brojeve i napravimo moćnog robota!

A. Cvjetić

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama