Учим да боље учим – за старије основце (приручник за боље и ефикасније учење)

15 октобра, 2021

Полазак у пети разред је, кажу петаци и њихови родитељи, велика промена. Више предмета, више обавеза, захтевније лекције за учење. Иако је већина њих већ стекла одређене радне навике, ипак је тај други циклус образовања време да се на њима додатно поради. А како се поставити у тој ситуацији?

Како побољшати памћење и концентрацију?

Како радити домаће задатке делотворно и без стреса?

Како успешније решавати контролне задатке?

Како организовати време да га остане довољно и за слободне активности?

Учим да боље учим – за старије основце

Ово су само нека од питања која деца и родитељи често себи постављају, а књига Учим да боље учим – За старије основце даје одговоре на њих. Овај приручник састављен је од пет делова (Учим о себи, Учим да боље учим, Стичем посебна знања, Учим да се боље организујем и Учим да се отварам према другима), а сваки од њих садржи око десет одељака посвећених развијању одређене способности, вештине или умећа помоћу низа активности. Сваки одељак обухвата уводни део, у којем се читаоцу објашњава важност одређене вештине, способности или умећа (постављање циљева, мотивација, боље памћење, самосталност, брига о себи, технике учења), а затим се пружају веома конкретни предлози и савети о томе како се дата вештина, способност или умеће може побољшати (прављење бележака и мапа ума, осмишљавање пројеката, тражење правих информација, коришћење уџбеника и речника итд.).

Download (PDF, 659KB)

Захваљујући овој књизи ученик ће моћи да увиди како постоје различити начини учења и да помоћу кратких тестова открије онај који му највише одговара, да открије и искористи своје јаке стране, да препозна своје слабости и грешке и научи како да их отклони, да побољша своје односе с другима и да се осећа добро.

На крају књиге ту је и део за родитеље, где ће пронаћи десет савета о томе како да помогну свом тинејџеру да се изгради и како да побољшају међусобни однос. Ове идеје ће помоћи родитељима да боље разумеју дететове потребе и даће им предлоге о томе како да се понашају у одређеним ситуацијама.

Download (PDF, 659KB)

Обе књиге Учим да боље учим – и она намењена млађим основцима и она за старије основце – објављене су у едицији Мала психологија. Она обухвата издања која децу у периоду одрастања упућују на то како да се суоче с разноврсним проблемима и разреше их на најбољи могући начин.

Аутор књиге Андре Жиордан је професор на Универзитету у Женеви, доктор науке о образовању и писац неколико веома популарних књига о учењу. Са Соњом Варније, професорком која настоји да свакодневно смишља разне активности како би ученицима помогла да боље уче, написао је и приручник Учим да боље учим. За млађе основце, објављен у издању Креативног центра пре две године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама