Učim da bolje učim – za starije osnovce (priručnik za bolje i efikasnije učenje)

15 oktobra, 2021

Polazak u peti razred je, kažu petaci i njihovi roditelji, velika promena. Više predmeta, više obaveza, zahtevnije lekcije za učenje. Iako je većina njih već stekla određene radne navike, ipak je taj drugi ciklus obrazovanja vreme da se na njima dodatno poradi. A kako se postaviti u toj situaciji?

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju?

Kako raditi domaće zadatke delotvorno i bez stresa?

Kako uspešnije rešavati kontrolne zadatke?

Kako organizovati vreme da ga ostane dovoljno i za slobodne aktivnosti?

Učim da bolje učim – za starije osnovce

Ovo su samo neka od pitanja koja deca i roditelji često sebi postavljaju, a knjiga Učim da bolje učim – Za starije osnovce daje odgovore na njih. Ovaj priručnik sastavljen je od pet delova (Učim o sebi, Učim da bolje učim, Stičem posebna znanja, Učim da se bolje organizujem i Učim da se otvaram prema drugima), a svaki od njih sadrži oko deset odeljaka posvećenih razvijanju određene sposobnosti, veštine ili umeća pomoću niza aktivnosti. Svaki odeljak obuhvata uvodni deo, u kojem se čitaocu objašnjava važnost određene veštine, sposobnosti ili umeća (postavljanje ciljeva, motivacija, bolje pamćenje, samostalnost, briga o sebi, tehnike učenja), a zatim se pružaju veoma konkretni predlozi i saveti o tome kako se data veština, sposobnost ili umeće može poboljšati (pravljenje beležaka i mapa uma, osmišljavanje projekata, traženje pravih informacija, korišćenje udžbenika i rečnika itd.).

Download (PDF, 659KB)

Zahvaljujući ovoj knjizi učenik će moći da uvidi kako postoje različiti načini učenja i da pomoću kratkih testova otkrije onaj koji mu najviše odgovara, da otkrije i iskoristi svoje jake strane, da prepozna svoje slabosti i greške i nauči kako da ih otkloni, da poboljša svoje odnose s drugima i da se oseća dobro.

Na kraju knjige tu je i deo za roditelje, gde će pronaći deset saveta o tome kako da pomognu svom tinejdžeru da se izgradi i kako da poboljšaju međusobni odnos. Ove ideje će pomoći roditeljima da bolje razumeju detetove potrebe i daće im predloge o tome kako da se ponašaju u određenim situacijama.

Download (PDF, 659KB)

Obe knjige Učim da bolje učim – i ona namenjena mlađim osnovcima i ona za starije osnovce – objavljene su u ediciji Mala psihologija. Ona obuhvata izdanja koja decu u periodu odrastanja upućuju na to kako da se suoče s raznovrsnim problemima i razreše ih na najbolji mogući način.

Autor knjige Andre Žiordan je profesor na Univerzitetu u Ženevi, doktor nauke o obrazovanju i pisac nekoliko veoma popularnih knjiga o učenju. Sa Sonjom Varnije, profesorkom koja nastoji da svakodnevno smišlja razne aktivnosti kako bi učenicima pomogla da bolje uče, napisao je i priručnik Učim da bolje učim. Za mlađe osnovce, objavljen u izdanju Kreativnog centra pre dve godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama