Učite dete da čita? Kako da vam to učenje bude uživanje?

25 januara, 2016

Kaže se da je za dobar posao potrebna dobra ideja. Ovo su neke ideje koja vam mogu biti od koristi kada počnete da učite dete da čita, a da se pri tome povežete sa detetom i da oboje uživate.

Foto: Canva

Kada početi?
Psiholozi smatraju da dete ne treba forsirati da čita i piše do polaska u školu, sem ukoliko ono samo ne pokaže interesovanje. Neka deca pokazuju radoznalost i interesovanje i pre polaska u prvi razred. Npr. dok čekate red u čekaonici dete pokušava da pročita šta piše na kalendaru, posteru…U prodavnici želi samo da odabere kečap i pokušava da pročita da li piše ljuti ili blagi kečap, pokušava da pročita imena fudbalera sa sličica, lista album sa sličicama pa pokušava da pročita naziv kluba čiji je naziv zaboravio, donese kući pozivnicu za rođendan pa vam ne dozvoljava da pročitate naziv igraonice već pokušava samo da pročita, … Pored toga neka deca imaju stariju braću ili sestre pa uz njih i ona počnu da pokazuju interesovanje. Kada to primetite ne treba da reagujete na sledeći način:“Pusti sad to, ima vremena, učićeš kada kreneš u školu… Sad treba da crtaš i da pričaš priče, to što bi trebao/la da radiš, to nećeš, nijednu priču nisi ispričao/la sestri za laku noć, a želeo/la bi da znaš da čitaš, pa prvo nauči da prepričavaš… Svakih deset minuta ulaziš u kuhinju i pitaš:”Šta tu piše?”, a lepo sam sinoć sela pored tebe da te učim i ti si otišao,dosadno ti bilo, a sad kad sam zauzeta ti dosađuješ… šta si navalio/la sa čitanjem…”

Kada kod deteta primetite inicijativu i interesovanje treba da ga podržite i usmeravate. Jako je važno da nagrađujete trud, a ne samo rezultat, pri čemu vežbate samo kada dete pokaže želju i volju, ništa ne forsirate kada je reč o detetu predškolskog uzrasta. Na primer, „Nema veze što nisi sve tačno pročitao, ako nastaviš tako da se trudiš uspećeš…Neke reči su lakše za čitanje, probaj da kreneš od njih…“

Sada kad ste načinili prvi korak, odnosno kada je dete počelo da uči da čita, pitate se kako dalje. Svesni ste da ne treba previše da ga forsirate kako ne bi stvorilo otpor prema čitanju. Pitate se kako da mu čitanje postane svakodnevna navika, a da pri tome bude zabavno.

Evo nekoliko ideja kako dete može učiti da čita, a da mu pri tome bude zabavno:

Probudite detetovu radoznalost uz pomoć knjiga

Možda ste se našli u situaciji da dete samo traži da čita, ali kada ste mu dali slikovnicu „Tri praseta“, reklo je:“To je za bebe“.

U takvoj situaciji ne treba da ga forsirate: „Ali uz tu priču ćeš lakše da naučiš, krupna su slova…“, ali ne treba ni da odustanete i kažete:“Ne vredi, neće da čita“. Detetu nije zanimljivo da čita priču koju možda već zna napamet. Pokušajte da ga zainteresujete nekom novom pričom čiji kraj mu je nepoznat. Zanimaće ga šta će biti na kraju i to će ga motivisati da nastavi sa čitanjem. Deca vole da budu velika, starija nego što jesu i imponuje im kada umesto slikovnice dobiju knjigu za decu. Danas postoji veliki izbor knjiga prilagođenih deci koja uče da čitaju. Pored teksta sadrže i ilustracije, a priče su podeljene po poglavljima. Jako je važno da se u knjizi radi o temi za koju dete pokazuje interesovanje pa je najbolje da pustite dete da samo izabere u knjižari ili biblioteci ono što ga zanima. Na primer, moj sin obožava Gusarske pustolovine, Ostrvo s blagom itd. U početku možete da čitate detetu svaki dan po jednu priču ili jedno poglavlje pri čemu ono treba da pročita prve dve rečenice. Ili, možete da mu pročitate priču do pola i kažete da ćete sutra nastaviti gde ste stali. Ukoiko je dete veoma radoznalo ono će samo pokušati da pročita jer je nestrpljivo da sazna kako se završava poglavlje.

Motivišite dete da čitanjem dolazi do informacija

Ukoliko se vaše dete bavi sportom ili prati sport kupite sportske novine i ostavite ih na vidljivom mestu i kažite: „Tata je sinoć zaspao i nije odgledao utakmicu do kraja. Ne znamo rezultat, ali u novinama možda piše kako se završila utakmica…“ Ukoliko ga rezultat zaista zanima pokušaće da pročita naslov u novinama.

Napravite spisak stvari koje treba da kupite u prodavnici. Dajte spisak detetu i kažite:“Proveri da li sam na spisak stavila mandarine i čoko-bananice“.

Rekla mi je tetka šta ti je kupila za rođendan. Piše na ovom papiriću. Evo pročitaj pa ćeš saznati.

Napravite ritual od čitanja

Ja sam to radila na sledeći način:

Dogovorili smo se da mu svako veče posle pričanja priče za laku noć u njegovu novu i omiljenu svesku napišem nešto lepo i da on to pokuša sam da pročita. U početku su to bile kratke, jednostavne rečenice npr. „Mama te voli“ ili „Dao sam gol“ itd. Svako veče po jedna kratka rečenica. Vremenom kako je napredovao pisala sam duže rečenice npr. Ponosni smo na tebe. To je postao naš ritual u kome smo oboje uživali. Bilo je dana kada mu nije bilo do čitanja jer je isuviše umoran ili bolestan, ali dešavalo se i da me podseća ako slučajno zaboravim da napišem rečenicu.

Igrajte se škole, kviza i slično

Deca vole da se igraju i najzabavnije im je da uče kroz igru te je najbolje je ono učenje koje omogućava sticanje znanja i veština kroz igru.Možete da se igrate škole, da dete bude učitelj ili učiteljica i posmatra kako vi čitate. Svaki put kada tačno pročitate ono treba da vam udari pečat ili napiše znak plus crvenom hemijskom, a kada pogrešite ono treba da vas ispravi i kaže kako treba (npr. ako piše Dušanom vi namerno pročitajte Dušanov i pustite dete da vas ispravi ), a posle možete i da menjate uloge.

Za kviz je potrebno najmanje dvoje dece istog uzrasta. Svako dete izvlači po jednu ceduljicu na kojoj piše jedna reč od četiri slova koju oni treba tačno da pročitaju. Pobenik je dete sa većim brojem tačno pročitanih reči.

Ove aktivnosti će doprineti da dete u određenoj meri ovlada tehnikom čitanja, a to je dobra priprema za dalje usavršavanje jer od naučenog slova do izražajnog čitanja kao najvišeg stepena savladanosti čitanja dete prolazi određene faze.

Autorka teksta je psihološkinja Branka Vasilev

Izvor: mojpsiholog.weebly.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama