Учитељи, можете ли данас да предајете „на голо”?

25 фебруара, 2017

У великом броју земаља широм света учитељи имају мало или нимало помоћних средстава за рад са децом. Дан предавања без икаквих помоћних средстава (#NakedTeachingDay), који  обележава, има за циљ да подигне свест о овом важном проблему, тако што ће охрабрити учитеље да један дан подучавају без иједног помоћног средства (укључујући и таблу и креду). Можете ли да прихватите овај изазов?

 
Nina Jackson (више о њој сазнајте кликом на линк у имену. Ми ћемо само рећи да је током 2014. била учитељ у Гани, где нема баш много помоћних средстава за рад), доноси пет идеја за обележавање овог дана.
Чињенице, фикција, фантазија
Изаберите било који предмет, своју ташну на пример. Погледајте је и реците о њој три ствари: једну чињеничну, једну фиктивну и једну која је плод фантазије. То исто тражите од деце. Ова идеја може се пресликати на било шта о чему тог дана желите да предајете. Игра подстиче машту и независно размишљање и примењива је у практично свим узрастима.
Ризикујте
Предавање без помоћних средстава сјајна је прилика да се нешто научи и проба нешто ново. У Гани, један дечак је донео на час ауто који је сам направио од конзерве, али без точкова. Ја сам изазвала ђаке да дају свој предлог како се могу направити точкови. Развила се жива дискусија и сви су нешто научили.
Извештач и спикер
У овој активности, једно дете узима улогу извештача, говорећи о томе шта је научио на претходном часу. Друго дете, спикер, пажљиво слуша прво и од тога што је он испричао креира важне вести за цео разред.
Ово је одличан начин за развијање вештине слушања и анализе, дискутовања и презентовања.
Пинг-понг учење
Две групе деце, или два детета, размењују питања, изјаве, одговоре о некој задатој теми, све док неко не може да се сети ниједног питања, одговора или чињенице.
Поред ових идеја, кључно је повезивање учитеља са ђацима и њихово међусобно повезивање. Контакт очи-у-очи и искрен осмех чине чуда. Предавање без икаквих ресурса је и те како могуће, јер, на крају крајева, сами сте свој најбољи ресурс, зар не?
Приредила: А.Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама