Učitelji, možete li danas da predajete „na golo”?

25 februara, 2017

U velikom broju zemalja širom sveta učitelji imaju malo ili nimalo pomoćnih sredstava za rad sa decom. Dan predavanja bez ikakvih pomoćnih sredstava (#NakedTeachingDay), koji  obeležava, ima za cilj da podigne svest o ovom važnom problemu, tako što će ohrabriti učitelje da jedan dan podučavaju bez ijednog pomoćnog sredstva (uključujući i tablu i kredu). Možete li da prihvatite ovaj izazov?

 
Nina Jackson (više o njoj saznajte klikom na link u imenu. Mi ćemo samo reći da je tokom 2014. bila učitelj u Gani, gde nema baš mnogo pomoćnih sredstava za rad), donosi pet ideja za obeležavanje ovog dana.
Činjenice, fikcija, fantazija
Izaberite bilo koji predmet, svoju tašnu na primer. Pogledajte je i recite o njoj tri stvari: jednu činjeničnu, jednu fiktivnu i jednu koja je plod fantazije. To isto tražite od dece. Ova ideja može se preslikati na bilo šta o čemu tog dana želite da predajete. Igra podstiče maštu i nezavisno razmišljanje i primenjiva je u praktično svim uzrastima.
Rizikujte
Predavanje bez pomoćnih sredstava sjajna je prilika da se nešto nauči i proba nešto novo. U Gani, jedan dečak je doneo na čas auto koji je sam napravio od konzerve, ali bez točkova. Ja sam izazvala đake da daju svoj predlog kako se mogu napraviti točkovi. Razvila se živa diskusija i svi su nešto naučili.
Izveštač i spiker
U ovoj aktivnosti, jedno dete uzima ulogu izveštača, govoreći o tome šta je naučio na prethodnom času. Drugo dete, spiker, pažljivo sluša prvo i od toga što je on ispričao kreira važne vesti za ceo razred.
Ovo je odličan način za razvijanje veštine slušanja i analize, diskutovanja i prezentovanja.
Ping-pong učenje
Dve grupe dece, ili dva deteta, razmenjuju pitanja, izjave, odgovore o nekoj zadatoj temi, sve dok neko ne može da se seti nijednog pitanja, odgovora ili činjenice.
Pored ovih ideja, ključno je povezivanje učitelja sa đacima i njihovo međusobno povezivanje. Kontakt oči-u-oči i iskren osmeh čine čuda. Predavanje bez ikakvih resursa je i te kako moguće, jer, na kraju krajeva, sami ste svoj najbolji resurs, zar ne?
Priredila: A.C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama