Учитељица открила четири реченице које родитељи говоре о својој деци, а могле би бити знакови упозорења

15 новембра, 2022

Увек је корисно попричати с учитељицом вашег детета на родитељском састанку и то вам уједно може бити одлична прилика да сазнате више о њиховом напретку. Исто тако, ови састанци добра су прилика и за учитеље да сазнају нешто више о вама и вашем односу с дететом.

Учитељица Danielle Luon провела је девет година радећи као наставница енглеског, подучавајући све узрасте од основношколског па до одраслог. За магазин The Sun ова 38-годишњакиња открила је четири реченице које родитељи често говоре о својој деци, а могле би бити знакови упозорења, а објаснила је и зашто, преноси Index.hr.

”Моје дете нема довољно самопоуздања”

Ако родитељ мисли да је његово дете стидљиво и несигурно, то може бити из неколико разлога, а важно је доћи до онога што би могло бити узрок такве претпоставке. ”Овај недостатак самопоуздања заправо може бити зато што ученик не разуме материју на часу, па је превише стидљив да би се укључио. Такође се могао догодити неки инцидент у школи који им је срушио самопоуздање, а то би чак могао бити знак насиља јер не осећају подршку својих вршњака”, објашњава Danielle.

”Моје дете је напредније од вршњака”

У теорији, ово је добра ствар – ако је тачно. Међутим, Danielle упозорава да родитељи то највише говоре за децу којој је у школи досадно. ”Родитељи би то могли рећи ако им дете каже да му је досадно у школи. Можда му решавање задатака иде брже и лакше него неким другим ученицима. Понекад се заиста ради о томе да је ученик напреднији, али понекад ученици то могу користити као изговор за лењост”, објашњава.

”У неким случајевима ствар може бити потпуно супротна, а дете се заправо јако мучи с градивом. Зато је важно да родитељи сарађују с учитељем свог детета како би се открио прави узрок”, додаје.

”Моје дете више воли самоћу”

Родитељи често сматрају да је то разлог за забринутост, али заправо обично нема разлога за бригу, говори Danielle. ”Кад родитељи то спомену учитељу, то често значи да је родитељ забринут да се његово дете не повезује с другима или не дружи на прави начин с другом децом. У стварности нема ништа лоше у томе да су природно интровертни јер ова деца често имају тенденцију да развију високе нивое креативности и маште. Међутим, у школи, а и касније у животу, мораће да се навикну на повремени рад у групама и зато с дететом треба радити да би се што боље снашло у томе”, објашњава.

”Моје дете не говори како му је у школи”

”Ако ваше дете не разговара с вама о школи, онда постоји вероватноћа да не ужива у њој и да се не повезује добро с одређеним предметом или другим ученицима. Међутим, ако је дете тек кренуло у школу, то би могло бити сасвим нормално и није разлог за посебно забринутост”, говори Danielle и објашњава да је то зато што млађа деца често не могу да се сете шта су радили у школи или су имали превише доживљаја које једноставно не желе да поделе с родитељима.

”Међутим, ако су старији и свеједно не желе никада да кажу како им је било у школи или барем шта су радили тог дана, можда једноставно не уживају на часу или је у питању неки други, озбиљнији проблем. У том случају покушавамо открити о чему се тачно ради како бисмо решили евентуални проблем”, додаје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама