Učiteljica raspakovala dar posle 33 godine

12 juna, 2016

Učiteljica u penziji Mira Radević (83) iz Srpca, doživela neobično podsećanje na svoje učenike. U ormaru pronašla poklon: tadašnji đaci joj poklonili knjigu, Andrićevu “Na Drini ćuprija” sa posvetom i zlatan lančić
rs-uciteljica_620x0
POZNATA srbačka učiteljica u penziji, Mira Radević (83), izvela je 35 generacija učenika od prvog do četvrtog razreda i u zasluženu penziju otišla pre 30 godina. Na neobičan način ovih dana se prisetila svoje karijere. U ormaru je pronašla poklon koji su joj đaci uručili pre 33 godine (knjigu Ive Andrića, “Na Drini ćuprija” sa potpisima đaka, i unutra zlatni lančić).
Decu je učila da pišu i čitaju, najpre u srbačkom selu Prijebljezi, potom u češkom selu Nova Ves, Kobašu, a najduže u rodnom Srpcu. Po nadarenosti đaka u posebnom sećanju ostala joj je generacija sa 29 učenika, koja je 20. juna 1983. godine završila četvrto dva u gradskoj osnovnoj školi u Srpcu. A, upravo sa njima, desilo se nešto što ni sama sebi ne može da objasni.
– Nekoliko meseci provela sam kod ćerke Vesne u Beogradu. Došla sam ovih dana u Srbac i rešila da generalno prečistim stan. U jednoj od najviših fioka u plakaru u hodniku našla sam najlon kesu sa nekakvim poklonom. Kada sam ga otvorila, ugledala sam knjigu “Na Drini ćuprija”, što me začudilo, jer sve knjige držim u bogatoj kućnoj biblioteci u dnevnom boravku, u kojoj su sabrana dela Andrića, Ćopića, Tolstoja, Dostojevskog… Kada sam otvorila knjigu, na unutrašnjoj strani korice vidim potpise svih učenika sa tadašnjim nadimcima. Ali, to nije bilo sve. U sredini knjige našla sam lepo zapakovan zlatni lančić sa velikim priveskom u vidu leptira, sa posvetom “Dragoj učiteljici Miri od učenika 4-dva razreda”. Sela sam i od radosti se dobro isplakala, pitajući se kako mi se mogla desiti ova zaboravnost, ali i sreća da nađem poklon koji je zapakovan pre 33 godine – priča učiteljica Mira.
Aco Đekić, diplomirani politikolog, koji stanuje u istoj zgradi sa bivšom učiteljicom, bio je njen đak.
– Učiteljica Mira nam je ostala u sećanju po upornosti da od nas stvori pismenu decu. I danas se sećam njenih uputstava za pisanje privh linija: “Kosa – tanka, uspravna – debela”, pa je većina nas tada imala rukopis koji se mogao nazvati krasnopis koji smo kasnije na daljem školovanju iskvarili – kaže ovaj 44-godišnjak.
Učiteljica kaže da je rad u prosveti plemenit, odgovoran i težak posao i da je u njeno vreme neko bio mudar kada je ženama odredio cenzus 35 godina za rad u učionici.
POŠTOVANA I PRIZNATA
Za rad u prosveti Mira Radević je više puta nagrađivana i pohvaljivana, a najveća su joj priznanja, kako kaže, izbor za poslanika u tadašnju Skupštinu BiH, priznanje za Dan opštine Srbac sa zlatnikom na kome je utisnut lik Josipa Broza Tita i druga. Sa suprugom Đurom, profesorom geografije koji je preminuo pre 14 godina, ima ćerku Vesnu koja je završila Filološki fakultet u Beogradu, gde živi i radi.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama