Učiteljski fakultet menja ime

27 oktobra, 2022

Savet univerziteta podržao odluku nastavno-naučnog veća ove obrazovne ustanove da postane Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača.

Rektor prof. dr Vladan Đokić izneo je predlog Nastavno-naučnog veća Učiteljskog fakulteta, koji je, kaže, jednoglasno usvojen na proširenom rektorskom kolegijumu, da ova članica UB promeni ime u Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača. Članovi Saveta jednoglasno su to aminovali, a obrazloženje za promenu naziva fakulteta je u „zastarelosti pojedinih pojmova i zanimanja”. Ostalo je da novi naziv usvoji Vlada Srbije.

Savet je izglasao i ukidanje većine centara Univerziteta u Beogradu, pa ih je, umesto ranijih 13, ostalo četiri: Računarski centar, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, Frankofoni centar za univerzitetsku uspešnost i Zajednički centar Japan–Srbija za promociju nauke i tehnologije. Nekadašnja prorektorka za nastavu, prof. dr Nada Kovačević sa Farmaceutskog fakulteta, naglasila je da je činjenica da su mnogi od centara osnovani zbog sprovođenja projekata, kakav je bio Tempus, ali da je univerzitet mogao da bude mnogo bolji sa njima da su ih valjano iskoristili.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Učiteljski fakultet menja ime

  1. Aleksa kaže:

    ”obrazloženje za promenu naziva fakulteta je u „zastarelosti pojedinih pojmova i zanimanja”.”

    Kao i obično, kod nas se sve polovično radi. Otkad je nastala Pedagoška akademija, nestalo je zanimanje učitelj.
    Zašto je naziv Pedagoške akademije prerastao u Učiteljski fakultet, sigurno niko ne zna. Opredelite se. Ili ćete promeniti naziv fakultetu ili ćete preformulisati zvanja.

  2. Tatjana kaže:

    Treba ga ukinuti i uvesti robote u škole. Uostalom , u tom pravcu se ide!

MOŽDA TE ZANIMA
Nastavnici u dilemi – napustiti profesiju ili ostati?
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama