Učiteljski posao je među tri najstresnija zanimanja

23 decembra, 2016

Podučavanje je među tri najstresnije profesije, prema istraživanju uvaženog akademika koji je proučavao mentalna stanja i količinu stresa kod 80 različitih profesija.


Sir Cary COOPER, profesor organizacione psihologije i zdravlja na Univerzitetu Manchester i nekadašnji vladin savetnik za mentalno stanje, otkriva da se učiteljska profesija redovno ocenjuje kao jedna od najstresnijih.

„Od svih profesija koje sam proučavao, njih 80-ak, učitelji spadaju u tri najstresnije“, kaže Cooper. „Osim dugog radnog vremena i količine stresa, opterećenje poslom je prilično veliko.“

Njegovi komentari osvanuli su upravo u vreme kada je najveća britanska institucija za obučavanje novih učitelja TEACH FIRST počela da nudi svojim polaznicima psihološku podršku zbog zabrinutosti da bi pritisci i stres u učionici mogli izazvati psihološke probleme kod učitelja.

Druge visokostresne profesije koje su zdravstvo i službe poput policije, hitne pomoći i vatrogasne službe.

Cooper dodaje da su neki delovi IT industrije takođe vrlo stresna zanimanja. S druge strane, knjižničari, vrtlari i laboratorijski biolozi imaju neka od najmanje stresnih zanimanja.

Cooper je u tridesetogodišnjoj karijeri objavio više od 100 izveštaja o mentalnom stanju i stresu na radnom mestu.

Smatra da su teskoba, stres i depresija vodeći uzroci odsutnosti zbog bolesti kod mnogih profesija, a u podučavanju su ti problemi „endemski“.

Kaže i da stalne promene u edukacijskim politikama povećavaju količinu stresa kod učitelja pa poziva vladu da zauzme „hands-free“ pristup edukaciji.

Vlada bi trebalo da tretira škole na isti način na koji je bivši premijer Gordon Brown tretirao Banku Engleske (BOE) 1997., tj. priznati školama nezavisnost od političke kontrole, smatra Cooper.

Izvor: tes.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama