Учитељски посао је међу три најстреснија занимања

Подучавање је међу три најстресније професије, према истраживању уваженог академика који је проучавао ментална стања и количину стреса код 80 различитих професија.


Sir Cary COOPER, професор организационе психологије и здравља на Универзитету Manchester и некадашњи владин саветник за ментално стање, открива да се учитељска професија редовно оцењује као једна од најстреснијих.

„Од свих професија које сам проучавао, њих 80-ак, учитељи спадају у три најстресније“, каже Cooper. „Осим дугог радног времена и количине стреса, оптерећење послом је прилично велико.“

Његови коментари осванули су управо у време када је највећа британска институција за обучавање нових учитеља TEACH FIRST почела да нуди својим полазницима психолошку подршку због забринутости да би притисци и стрес у учионици могли изазвати психолошке проблеме код учитеља.

Друге високостресне професије које су здравство и службе попут полиције, хитне помоћи и ватрогасне службе.

Cooper додаје да су неки делови IТ индустрије такође врло стресна занимања. С друге стране, књижничари, вртлари и лабораторијски биолози имају нека од најмање стресних занимања.

Cooper је у тридесетогодишњој каријери објавио више од 100 извештаја о менталном стању и стресу на радном месту.

Сматра да су тескоба, стрес и депресија водећи узроци одсутности због болести код многих професија, а у подучавању су ти проблеми „ендемски“.

Каже и да сталне промене у едукацијским политикама повећавају количину стреса код учитеља па позива владу да заузме „hands-free“ приступ едукацији.

Влада би требало да третира школе на исти начин на који је бивши премијер Gordon Brown третирао Банку Енглеске (BOE) 1997., тј. признати школама независност од политичке контроле, сматра Cooper.

Извор: tes.com