Udruženje pedijatara: Rizik prenošenja zaraze među decom mnogo je veći tokom “vannastavnih” aktivnosti nego u školi

3 septembra, 2020

Povodom početka nove školske godine i nedoumica u pogledu organizacije nastave u kontekstu Kovid 19 epidemije, Udruženje pedijatara Srbije smatra da je odluka o polasku u školu ispravna. Korist pohađanja nastave višestruko prevazilazi rizike epidemije u aktuelnom trenutku, posebno ukoliko je moguće u potpunosti ostvariti mere prevencije oličene u “Uputstvu o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole”, koje je usvojio Krizni štab.

Stav o neophodnosti ponovnog otvaranja škola (u epidemiološki kontrolisanim uslovima) zastupaju i SZO i UNICEF. Ujedno ovo je stav koji zastupaju i European Academy of Pediatrics (EAP) krovno udruženje pedijatara Evrope i International Pediatric Asociation (IPA) krovno svetsko udruženje pedijatara, a prihvaćen je i u zemljama širom sveta koje, u ovom trenutku, imaju znatno nepovoljniju epidemiološku situaciju u odnosu na Srbiju.

Prema svim dostupnim literaturnim podacima, ali i po do sada obrađenim podacima u Srbiji preko 90% infekcija kod dece do 14 godina je nastalo u domaćinstvu, a oko 10% i manje tokom putovanja ili na neki drugi ili nepoznat način. Boravak u školi tj. učionici, ukoliko se dosledno budu sprovodile mere usvojene u Srbiji, trebale bi da garantuju mali uticaj na ukupna epidemiološka zbivanja, u ovoj, inače osetljivoj populaciji.

Udruženje pedijatara Srbije još jednom ističe da se epidemiologija Kovid 19 infekcije značajno razlikuje od epidemiologije gripa, malih boginja i ostalih zaraznih bolesti gde su deca glavni prenosioci ili, zbog neprokuženosti – žrtve. U epidemiji Kovid 19 populacija do 14 godina se pokazala i kao najotpornija i kao ubedljivo najređi prenosioci bolesti.

Ipak, Udruženje posebno ističe značaj kontinuiranog praćenja epidemiološke situacije u školama kroz tesnu saradnju obrazovnog i zdravstvenog sistema. Saradnja i odgovornost roditelja, nastavnika i pedijatara u ranom prepoznavanju simptoma i preduzimanju svih neophodnih mera za sprečavanje daljeg širenja infekcije od strane inficirane dece je preduslov uspešnog “povratka u škole”. U tom kontekstu posebno ističemo potreban poseban oprez u ostvarivanju prava na obrazovanje dece obolele od hroničnih bolesti i dece sa smetnjama u razvoju i potrebu za individualizovanim pristupom u ovim grupama.

Udruženje ujedno naglašava da je rizik za prenošenje zaraze među decom, posebno adolescentima mnogo veći tokom “vannastavnih” aktivnosti, dolazaka u i odlazaka iz škole, kao i na odmorima ili tokom eventualnih zajedničkih obroka i u tom smislu poziva sve aktere i društvene subjekte, ali i društvo u celini da se sav napor usmeri na pravilno i u skladu sa strukom, donesene mere.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Udruženje pedijatara: Rizik prenošenja zaraze među decom mnogo je veći tokom “vannastavnih” aktivnosti nego u školi"

  1. Aleks kaže:

    Statistika po kojoj je većina obolele dece zaražena u kućnim uslovima, ne može da bude osnov za tvrdnju da je škola bezbednija. Razlog je prost – deca do prvog septembra nisu ni išla u školu, te se ista nije ni mogla naći u statistici… Van pameti je očekivati od dece disciplinu, ako odrasli nisu disciplinovani. Nameštaju jedni drugima maske, jurcaju se, u boravku su bez maski, pa odatle opet na časove, itd…..
    A dnevni broj zaraženih je opet u porastu….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama