Udruženje Živojin Mišić – ko bira najbolje edukatore i koja je uloga žirija

decembar 3, 2021

Već osam godina za redom udruženje “Živojin Mišić” bira najbolje i nagrađuje edukatore u Srbiji. Kroz čitav taj period u tome im pomaže žiri sastavljen od stručnjaka u oblasti obrazovanja, među kojima su i profesori, bivši dobitnici nagrada, kao i predstavnici Zavoda za unapređenje obrazovanja.

Kako nam je objasnila članica žirija i koordinator PISA testiranja u Srbiji Dragica Pavlović Babić, proces žiriranja počinje prvim krugom u kom se eliminišu nepotpune prijave. U drugom krugu se, na osnovu poslatih materijala, objavljenih radova, razgovora s kandidatima, njihove inovativnosti u radu, donose konačne odluke o najboljim edukatorima.

“Izbor se do sada uvek donosio demokratski – brojanjem glasova žirija. Broj dobitnika nagrade nije strogo definisan. Nekad ih bude više, nekad manje.”

Ono što razlikuje ovogodišnji izbor od prethodnih jeste ta što je, po prvi put, udruženje osporilo odluku žirija. Kako nam je objasnila Tamara Mihajlović iz udruženja “žiri ima samo savetodavnu funkciju, a konačnu odluku donosi udruženje”.

Ipak, ovo žiri nije znao. Svi članovi s kojima smo kontaktirali kažu da im nijednog trenutka nije iskomunicirano da udruženje ima mogućnost veta, te da odluka koju oni demokratskim glasanjem donesu može, a ne mora biti prihvaćena.

“Verujem da je tu došlo, pre svega, do problema u komunikaciji. Ja sam član žirija od prvog izbora i nikad do sada nam nije rečeno da udruženje ima pravo veta na odluku koju žiri donese. Mislim da nije bilo loše namere ni sa jedne strane, ali da bi bilo fer da je nama, koji izdvajamo svoje vreme i trud rečeno da naša odluka ne mora nužno biti konačna.” – kaže Pavlović Babić.

Problem je, objašnjava, nastao oko jednog kandidata koji je, prema mišljenju žirija bio kandidat za nagradu, ali se udruženje s tim nije složilo.

“Nažalost, slučaj kolege N.S. , koji je većinom glasova žirija praktično već dobio nagradu, ogledalo je loše odluke kojom su pogaženi demokratski principi donošenja odluka. To je izazvalo veliko negodovanje jednog dela finalnog žirija.

Izuzetno mi je žao zbog ovog događaja za koji smatram da nije posledica loše namere pojedinih članova Upravnog odbora, ali jeste čin nepromišljenog i jednostranog pristupa.

S obzirom da je odluka doneta na ovakav način nas troje kolega stručnog žirija smo se od nje javno ogradili i ostajemo pri toj odluci.” – kaže za naš portal Dijana Malidža, jedna od prethodnih dobitnica priznanja i član ovogodišnjeg žirija.

Od izbora se javno ogradio i Dušan Blagojević, saopštenjem koje je objavio na svom FB profilu.

“Članovi/članice žirija su posvećeno i odgovorno radili svoj posao, imajući u vidu rad gorepomenutog kandidata, i, dva puta, većinom glasova doneli odluku koju Udruženje i predstavnica Upravnog odbora, takođe članica žirija, nisu uvažili. Ovakvo postupanje smatram profesionalno nedoličnim i etički neprihvatljivim. Samovolja i neuvažavanje odluke većine jeste propust nedostojan civilizacijskih načela i Udruženja koje se ozbiljno bavi obrazovanjem, jer se takvim postupanjem diskredituju vrednosti koje smatram suštinski važnim i za koje se zalažem i u svom radu.” – kaže Dušan Blagojević, profesor srpskog jezika i jedan od članova žirija.

Iz udruženja su nam takođe potvrdili da je ovo prvi put da se dešava da odluka žirija ne bude uvažena. Razloge za to nisu naveli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama