Укида се поврат ПДВ за бебе, повећава се родитељски додатак

6 септембра, 2016

Од 1. јануара идуће године, родитељи у Србији неће моћи да рачунају на повраћај ПДВ-а на храну и опему за бебе, али ће зато бити повећан родитељски додатак.
mama i beba
Ово је, како пишу “Вечерње новости”, само једна од ставки на које се Влада Србије обавезала у свом писму о намерама упућеном Међународном монетарном фонду после четврте и пете ревизије аранжмана, а пре вашингтонског заседања борда директора ове међународне институције.
– Да би се смањио терет пореске администрације кроз амандмане, ефективне од 1. јануара 2017. године, елиминисаће се повраћај пореза на додату вредност за дечију храну и опрему и замениће се повећаним родитељским додатком – стоји у српском писму о намерама ММФ-у. На тај начин избећи ће се додатне активности у пореској администрацији, које не спадају у основне активности.
Прочитајте и РАЧУНИЦА “БЛИЦА” Ево колики ће бити родитељски додатак након укидања ПДВ- а за опрему за бебе
Помешане мере
Реформа пореске управе је већ одавно у државном “планеру”. Како се наводи у писму, циљ је, између осталог, усмерити енергију на базичне активности, док оне остале, које не резултирају одговарајућим приходима, треба смањити. Пореска управа процењује да њихови запослени око 50 одсто радног времена проводе управо радећи небазичне активности, међу којима посебно оптерећење представља обрачун поврата беби ПДВ-а.
Драгана Соћанин, председница Удружења “Родитељ”, каже да први пут чује за идеју о укидању пореских повластица, иако је била члан групе за израду Нацрта закона о финансијској подршци породицама с децом.
– Чини ми се да су потпуно помешали две мере. Повраћај ПДВ-а је мера за смањење економске цене родитељства, док је родитељски додатак усмерен на популациону политику – објашњава Соћанин за “Новости”.
– Сада ће једна искључивати другу, а требало би да опстану обе. Родитељи су стварно били задовољни и, по нашим подацима, годишње им је по основу ПДВ-а на беби ствари враћано од 12.000 до 16.000 динара. Не би било фер да се родитељски додатак повећа за само 2.000 или 5.000 динара, јер то не би компензовало укидање повраћаја ПДВ-а. Држава очигледно није мерила ефекат који ова мера има. Ми сматрамо да много значи родитељима који испуњвају услове да остваре право на повраћај.

Родитељски додатак

Родитељски додатак се тренутно у Србији исплаћује за укупно 60.476 деце. За прворођено дете он износи 38.008,09 динара, док се за друго, треће и четврто рођено дете исплаћују месечни износи у 24 рате. За друго дете овај додатак је 6.192,75 динара, за треће 11.146,44, а за четврто 14.861,77 динара.
У јулу је на име родитељских додатака исплаћено 575.452.557 динара.
Извор: Вечерње новости/Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Укида се поврат ПДВ за бебе, повећава се родитељски додатак

 1. Lara каже:

  Porodicu se za dva meseca. Dakle dodatak mi nece povecati, a pdv mi nece vratiti. Mislim da bi ozbiljno nekoga trebalo prevaspitati. Ovo je prevrsilo svaku meru.

 2. AK каже:

  Baš je ovu državu briga za natalitet!

 3. Sasa каже:

  Ko brine za decu i mlade u ovoj drzavi? Nestacemo, to je namera, ali ne znam koga.

 4. bruce lee каже:

  Imam troje dece i bežim svi iz ove raspale države.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама