Укидају се изборни предмети и прелазе у секције

Информатика од наредне школске године обавезан предмет

Информатика се од наредне школске године уводи као обавезан предмет за ученике петог разреда, одлучено је на данашњој седници Националног просветног савета (НПС).
Наиме, на предлог Министарства просвете, Завод за унапређење образовања и васпитања урадио је план наставе за други циклус основног образовања, а НПС је на данашњој седници усвојио план за пети и шести разред основне школе, а изузети су седми и осми разред, јер на план за њих има доста примедби.
Прочитајте и Šarčević: Obuka za 77.000 nastavnika
План наставе за пети разред осим увођења информатике и рачунарства, као обавезног предмета, предвиђа и још два нова предмета, а то су физичко и здравствено васпитање, техничко и технологија.
Укидају се и сви изборни предмети и прелазе у секције, а остају обавезни изборни предмети, веронаука, грађанско, други страни језик.
Укида се и изабрани спорт, који је до сада био трећи час физичког васпитања, а убудуће ће петаци имати два часа обавезног физичког и здравственог васпитања и час и по обавезне ваннаставне активности.
Наставнике који страхују да ће због укидања изборних предмета остати без норме, охрабрила је изјава помоћнице министра просвете Весне Недељковић која каже да им неће бити смањен фонд часова.
НПС прошле године није усвојио предлог Министарства просвете да се информатика уведе као обавезан предмет уз образложење да школе нису опремљене рачунарима, а председник НПС Алексанар Липковски каже да су за годину дана направљени озбиљни кораци у решавању тог проблема.
Недељковић је рекла да за набавку рачунара у школама обезбеђена средства – 23 милиона динара, да су тендери у току, а да ће за обуку наставника информатике бити потрошено 26 милиона динара.
Извор: Танјуг