Укидају се изборни предмети и прелазе у секције

11 априла, 2017

Информатика од наредне школске године обавезан предмет

Информатика се од наредне школске године уводи као обавезан предмет за ученике петог разреда, одлучено је на данашњој седници Националног просветног савета (НПС).
Наиме, на предлог Министарства просвете, Завод за унапређење образовања и васпитања урадио је план наставе за други циклус основног образовања, а НПС је на данашњој седници усвојио план за пети и шести разред основне школе, а изузети су седми и осми разред, јер на план за њих има доста примедби.
Прочитајте и Šarčević: Obuka za 77.000 nastavnika
План наставе за пети разред осим увођења информатике и рачунарства, као обавезног предмета, предвиђа и још два нова предмета, а то су физичко и здравствено васпитање, техничко и технологија.
Укидају се и сви изборни предмети и прелазе у секције, а остају обавезни изборни предмети, веронаука, грађанско, други страни језик.
Укида се и изабрани спорт, који је до сада био трећи час физичког васпитања, а убудуће ће петаци имати два часа обавезног физичког и здравственог васпитања и час и по обавезне ваннаставне активности.
Наставнике који страхују да ће због укидања изборних предмета остати без норме, охрабрила је изјава помоћнице министра просвете Весне Недељковић која каже да им неће бити смањен фонд часова.
НПС прошле године није усвојио предлог Министарства просвете да се информатика уведе као обавезан предмет уз образложење да школе нису опремљене рачунарима, а председник НПС Алексанар Липковски каже да су за годину дана направљени озбиљни кораци у решавању тог проблема.
Недељковић је рекла да за набавку рачунара у школама обезбеђена средства – 23 милиона динара, да су тендери у току, а да ће за обуку наставника информатике бити потрошено 26 милиона динара.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Укидају се изборни предмети и прелазе у секције

 1. Lj каже:

  “Укида се и изабрани спорт, који је до сада био трећи час физичког васпитања, а убудуће ће петаци имати два часа обавезног физичког и здравственог васпитања и час и по обавезне ваннаставне активности.”
  Ziv nisam da saznam kao ce se to organizovati “час и по обавезне ваннаставне активности.” Ko ce to placati i kome, uciteljima koji ce raditi sa decom u mladjim razredima , odeljenjskim staresinma koji se brinu o odeljenju ili NASTAVNICIMA FIZICKOG koji ce biti zaduzeni za NADGLEDANJE.
  Da li neko verije u ovu GENIJALNU ideju.
  Sledece godine ima da bude seca nastavnika fizickog jer ih objektivno NEMA U nastavi!!!!!

 2. MARKO каже:

  Ukidaju treci cas fizickog vaspitanja…pa deci treba uvesti 5 casova fizickog vaspitanja nedeljno jer po ceo dan sede za racunarom. Vec sada imamo gojaznu decu , decu sa srcanim problemima jer nam se deca ne krecu , sede u kuci i gledaju u racunar.

 3. Sinisa Jakovljevic каже:

  “Ministarstvo prosvete ukida izborne predmete . Shvatili su da su deca proteklih godina naučila o izborima više nego što im je potrebno”
  SJ

 4. Natasa каже:

  Izborni predmeti na Zapadu se uvode tek od II/III srednje kad se bira profil odnosno blize usmerenje u okviru odgovarajuceg profila….na pr. mi u Holandiji imamo mogucnost izmedju 4 profila: kulturni, ekonomski, prirodni, tehnicki….ali neko svojim izborom predmeta moze da odabere i dupli profil prirodno-tehnicki sa ili bez ekonomije. Ovakvi izborni predmeti kao sto su postojali u Srbiji i nisu imali nekog smisla, a jos manje neke vece koristi za decu. Inace ekonomija je ovde obavezan predmet od 13 godine kao i tri strana jezika.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама