Ukidaju se izborni predmeti i prelaze u sekcije

11 aprila, 2017

Informatika od naredne školske godine obavezan predmet

Informatika se od naredne školske godine uvodi kao obavezan predmet za učenike petog razreda, odlučeno je na današnjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).
Naime, na predlog Ministarstva prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uradio je plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, a NPS je na današnjoj sednici usvojio plan za peti i šesti razred osnovne škole, a izuzeti su sedmi i osmi razred, jer na plan za njih ima dosta primedbi.
Pročitajte i Šarčević: Obuka za 77.000 nastavnika
Plan nastave za peti razred osim uvođenja informatike i računarstva, kao obaveznog predmeta, predviđa i još dva nova predmeta, a to su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehničko i tehnologija.
Ukidaju se i svi izborni predmeti i prelaze u sekcije, a ostaju obavezni izborni predmeti, veronauka, građansko, drugi strani jezik.
Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.
Nastavnike koji strahuju da će zbog ukidanja izbornih predmeta ostati bez norme, ohrabrila je izjava pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković koja kaže da im neće biti smanjen fond časova.
NPS prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema.
Nedeljković je rekla da za nabavku računara u školama obezbeđena sredstva – 23 miliona dinara, da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti potrošeno 26 miliona dinara.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ukidaju se izborni predmeti i prelaze u sekcije

 1. Lj kaže:

  “Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.”
  Ziv nisam da saznam kao ce se to organizovati “čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.” Ko ce to placati i kome, uciteljima koji ce raditi sa decom u mladjim razredima , odeljenjskim staresinma koji se brinu o odeljenju ili NASTAVNICIMA FIZICKOG koji ce biti zaduzeni za NADGLEDANJE.
  Da li neko verije u ovu GENIJALNU ideju.
  Sledece godine ima da bude seca nastavnika fizickog jer ih objektivno NEMA U nastavi!!!!!

 2. MARKO kaže:

  Ukidaju treci cas fizickog vaspitanja…pa deci treba uvesti 5 casova fizickog vaspitanja nedeljno jer po ceo dan sede za racunarom. Vec sada imamo gojaznu decu , decu sa srcanim problemima jer nam se deca ne krecu , sede u kuci i gledaju u racunar.

 3. Sinisa Jakovljevic kaže:

  “Ministarstvo prosvete ukida izborne predmete . Shvatili su da su deca proteklih godina naučila o izborima više nego što im je potrebno”
  SJ

 4. Natasa kaže:

  Izborni predmeti na Zapadu se uvode tek od II/III srednje kad se bira profil odnosno blize usmerenje u okviru odgovarajuceg profila….na pr. mi u Holandiji imamo mogucnost izmedju 4 profila: kulturni, ekonomski, prirodni, tehnicki….ali neko svojim izborom predmeta moze da odabere i dupli profil prirodno-tehnicki sa ili bez ekonomije. Ovakvi izborni predmeti kao sto su postojali u Srbiji i nisu imali nekog smisla, a jos manje neke vece koristi za decu. Inace ekonomija je ovde obavezan predmet od 13 godine kao i tri strana jezika.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama