Ukinuti zaključivanje ocena na polugodištu, to je bespotreban stres za decu i nastavnike, smatra FBG

Forum beogradskih gimnazija uputio je poziv Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta. Ovu vest prenela je novinska agencija Fonet.

Osvrnuvši se na situaciju u obrazovanju u prethodne dve godine, Forum je ukazao na nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i ocenjivanja učenika.

„Konstanta jurnjavu za ocenama poništava osnovne principe obrazovanja koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi“, istakao je Forum.

Prema mišljenju Foruma, pedagoško iskustvo potvrđuje da zaključivanje ocena na polugodištu nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvođenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih dobijenih tokom godine.

Osim toga, istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija među gimnazijskim nastavnicama pokazalo je da izvođenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike.

Forum je ukazao i da je zaključivanje ocena na polugodištu ranije ukinuto i u drugim državama, uključujući i države u regionu.