Uklizavanje

20 maja, 2016

 
 
Počelo je šuškanjem oko simulacije završnog ispita. Znamo da bude oko dvadesetog aprila, ali zaboravismo da prosvetni radnici moraju da se pripreme za izbore, te se šuškalo da će biti 15. i 16. aprila.
I novinari su znali. Samo prosvetnim radnicima niko nije javljao. Oni su se zgledali, pitali jedni druge… Nema više TANJUG-a, pa ni taj Tanjug nije mogao da javi. Pisalo po tabloidima, ali, u školu informacije nisu stizale.
Roditelji i đaci nam se smejali, Blic zna, ceo komšiluk zna, samo zaposleni po školama pojma nemaju.
Obaveštenje je stiglo u škole u petak, 8. aprila, negde oko tri popodne. Pravo vreme da neko u školi otvori mejl!
U ponedeljak, 11. aprila, imali smo šta da vidimo na oglasnoj tabli!
Probni završni će se održati 15. i 16. aprila, a za one koji nisu u mogućnosti da ga tad održe, mogu ga organizovati u nedelji od 18. do 22. aprila!
Klizno!
Do 22. aprila ne smeju se objaviti rezultati! Tako piše u dopisu Ministarstva.
Super! Oni koji su mogli da se organizuju, organizovaše ne navrat – nanos, simulirali kako su znali i umeli, psujući direktore, jer su im uništili petak popodne i celu subotu… Đaci k’o đaci, ionako se ništa ne pitaju, simulirali završni, pa posle išli na takmičenja koja su pomerena za subotu popodne ili nedelju.
U ponedeljak, 18. aprila, kad su već svi na fejsu i po Blicevima iščitali, što pitanja, što odgovore, počela je simulacija po školama koje se nisu organizovale par dana ranije.
I dok sam ja krila rezultate negde u brushalteru, kako naučih za vreme prošlog ministra, đaci javili braći i sestrama, a Blic ih javio vasceloj naciji.
Što reče moj drug Metodičar Metodije, trebalo bi da naučim da samo prosvetni radnici ne smeju da iznose podatke iz škole u javnost, svima ostalima je dozvoljeno.
A onda me dotukao sledeći događaj:
Izbornu tišinu mi prekinula komšinica Vanda. Svako malo dođe s nekim novim pričama i idejama.
„Draga moja, čula sam da se planiraju klizni izbori!“
„Kakvi klizni izbori, luda ženo?“, mislim se ja, a pristojno je samo upitno gledam.
„Znaš kako sad to tvoje ministarstvo daje roditeljima da biraju udžbenike? I kako su smislili kliznu simulaciju tog vašeg završnog? Sad, ja se mislim ovako: ako ste vi imali tu kliznu probu, a ti stalno kažeš da ste vi stub društva, onda će biti i kliznih izbora.. Možda ne baš sad, ali, sigurno se planira ubuduće tako, jer, kad na stubovima društva nešto probaju, onda će to posle da važi za sve.“
„Čekaj, Vanda, kako ti zamišljaš klizne izbore?“, pitam, a već mi dosta raznih uklizavanja sa svih strana…
„Ozbiljna sam, znaš da mi ovaj stariji sad radio taj probni završni, tako „klizno“. Jaao, što sam ja bila srećna što njegovi u školi nisu mogli da organizuju kad i tvoji, pa sva pitanja, a bogme i odgovore, saznao od od advokaticine male, znaš one što redovno uči.. E, pa dete mi ispalo bolje pripremljeno od nje, baš sam advokatici to natrljala na nos, onako, s guštom! E, tako ja mislim, možda će to tvoje ministartvo organizovati i kliznu maturu, pravu, pa će on opet biti bolji, i ima da ide sa advokaticinom malom u razred, pazi šta ti Vanda kaže! Samo te molim, organizujte vi u vašoj školi opet u prvom terminu, nemoj da mi dete zapadne u neku trogodišnju…
I sad ja mislim, ako može ta vaša klizna simulacija, mogu i klizni izbori! Znaš da sam ja uvek promašivala, nikad nisam glasala za ove na vlasti… ma, za bilo koje na vlasti, ne gledaj me tako! Ja bih gledala da izađem na izbore kad rezultati budu objavljeni negde, pa… Kako misliš, ne smeju da objave? Ni vi niste objavili, pa i Blic pisao i pitanja i odgovore.. tako bi i za izbore, sigurna sam! A na fejsu bi sigurno uveliko… ih!
Pa da JA jednom glasam za one za koje se zna da će pobediti, a ne da uvek glasam za pogrešne! Pa da može onaj moj nesrećnik od muža da dobije posao, a ne da ga odbiju zato što mu žena vazda neka opozicija! Pa da vide oni kako Vanda zna da uklizava! A?“
 
Izvor: https://dnevnikjedneuciteljice.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama