Уместо пријемног испита на факултету, полагаће се велика матура у школама, тест ће трајати четири сата

Прва државна или велика матура за гимназије и средње стручне школе биће одржана на крају школске 2021/22, односно у јуну 2022. године, потврђено је „Вечерњим новостима“ у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Раније је било планирано да велика матура буде одржана на крају 2020/21, али је одлучено да се помери за годину дана како би све припреме биле успешно урађене.

За трогодишње образовне профиле, први државни испит биће спроведен на крају школске 2020/21. године. Значи, сва деца која су рођена 2004. године и касније ће полагати државну матуру.

Саговорници „Новости“ појашњавају да државна матура подразумева да је сви ученици завршних разреда средњих школа полажу истовремено, као што то сада раде осмаци, и да је факултети признају за упис уместо пријемног испита.

Међутим, декани појединих државних факултета раније су се противили томе да матура буде једини тест знања, односно једини услов за упис будућих бруцоша. Сматрају да би требало увести још неки облик контроле знања за упис на факултете, јер мисле да такав начин провере није поуздан.

У Министарству су, међутим, против тога. За децу је, како кажу, веома стресно да у тако кратком року имају два тешка испита и најављују да ће професори са факултета бити укључени у израду матурских задатака како би коначан резултат био добар показатељ знања матураната.

Факултети ће се унапред определити за ниво знања одређених предмета, било да се полажу као обавезни или изборни део државне матуре, који је неопходан за рангирање приликом уписа на одређени факултет, навели су саговорници „Новости“.

„Осим што ће академска заједница бити укључена у радне групе за израду задатака који се полажу на матури, њихову рецензију, прегледање и оцењивање, неким факултетима, као што су уметнички, биће остављена могућност да врше додатне провере вештина и знања“, рекли су у Министарству.

Према ранијим најавама, тест на државној матури имаће 40 задатака, од тога ће 10 бити са основног нивоа, 20 са средњег и 10 са напредног нивоа. Испит ће трајати четири сата, а број бодова биће различит у односу на ниво задатака.

Извор: ФоНет