Foto: Canva

„Broj dece sa teškoćama u čitanju veći je za 100 miliona, i dostigao je 584 miliona prošle godine, što je povećanje od više od 20 odsto koje je poništilo napredak ostvaren tokom poslednje dve decenije“, piše u detaljnom izveštaju te UN organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu, u kome se navodi da se radi o „generacijskoj katastrofi“.

Taj ključni indikator svake godine meri sposobnost čitanja dece u drugom i trećem razredu osnovne škole, što su osnovna znanja koja ako nisu solidna mogu dugoročno da koče obrazovanje učenika.

Unesko strahuje da će uslediti decenija poremećaja zbog korona krize i poziva da se preduzmu vanredni napori kao što je uvođenje kurseva i strategija za nadoknađivanje ovog zaostatka.

„Obrazovanje treba da bude prioritet u preduzetim merama prema zdravstvenoj krizi i u planovima oporavka“, rekla je za Frans pres generalna direktorka Uneska Odre Azule.

„Međunarodna saradnja treba da se mobiliše da se poštuje osnovno pravo na obrazovanje i osigura kontinuitet učenja“, rekla je ona uoči međunarodnog sastanka ministara obrazovanja u ponedeljak.

U izveštaju se navodi da je 65 odsto vlada zemalja sa slabim prihodima smanjilo finansiranje obrazovanja, u odnosu na 35 odsto u zemljama sa visokim prihodima.

„Gubici u učenju“ će tako biti najveći u Latinskoj Americi i Karibima, i u centralnoj i južnoj Aziji.

Škole su potpuno zatvorene u tridesetak zemalja među kojima su Meksiko, Mađarska i Saudijska Arabija.

Većina zemlja je izabrala delimičnao otvaranja pod određenim uslovima, kao SAD gde besni roditelji organizuju demonstracije od početka godine.

Školske ustanove su potpuno otvorene u oko polovine zemalja na svetu (107), najvećim delom u Africi, Aziji i Evropi.