Foto: Canva

„Број деце са тешкоћама у читању већи је за 100 милиона, и достигао је 584 милиона прошле године, што је повећање од више од 20 одсто које је поништило напредак остварен током последње две деценије“, пише у детаљном извештају те УН организације за образовање, науку и културу, у коме се наводи да се ради о „генерацијској катастрофи“.

Тај кључни индикатор сваке године мери способност читања деце у другом и трећем разреду основне школе, што су основна знања која ако нису солидна могу дугорочно да коче образовање ученика.

Унеско страхује да ће уследити деценија поремећаја због корона кризе и позива да се предузму ванредни напори као што је увођење курсева и стратегија за надокнађивање овог заостатка.

„Образовање треба да буде приоритет у предузетим мерама према здравственој кризи и у плановима опоравка“, рекла је за Франс прес генерална директорка Унеска Одре Азуле.

„Међународна сарадња треба да се мобилише да се поштује основно право на образовање и осигура континуитет учења“, рекла је она уочи међународног састанка министара образовања у понедељак.

У извештају се наводи да је 65 одсто влада земаља са слабим приходима смањило финансирање образовања, у односу на 35 одсто у земљама са високим приходима.

„Губици у учењу“ ће тако бити највећи у Латинској Америци и Карибима, и у централној и јужној Азији.

Школе су потпуно затворене у тридесетак земаља међу којима су Мексико, Мађарска и Саудијска Арабија.

Већина земља је изабрала делимичнао отварања под одређеним условима, као САД где бесни родитељи организују демонстрације од почетка године.

Школске установе су потпуно отворене у око половине земаља на свету (107), највећим делом у Африци, Азији и Европи.