Униформе неће бити обавезне у наредне две године

11 септембра, 2017

 
Униформе неће бити обавезне за све ученике бар у наредне две године, али Министарство просвете од те идеје не одустаје. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас да држава нема довољно новца и да никоме неће наметати обавезу увођења ђачких униформи, али да ће се изменама закона које ускоро следе створити услови да се обезбеди новац за ову намену.

Шарчевић и градски менаџер Горан Весић обишли су данас ОШ” Свети Сава” у Врчину, где су ученици једног одељења првог разреда добили на поклон униформе, које је бесплатно креирала наша дизајнерка Драгана Огњеновић.
На питање новинара шта је циљ те прмоције када један комплет кошта око шест хиљада динара и много родитељи то неће моћи да плате, министар је одговорио да је ово само један од примера како униформе могу да изгледају, а да то могу бити и поло мајице са амблемом школе или нешто друго што ђаци желе. Он је изразио спремност да држава помогне школама, али је нагласио да се неће уводтити идентичне униформе за све ученике у Србији јер би то било бесмислено, те да свака школа треба да има свој идентитет. Министар је рекао и да се око 55 одсто школа изјаснило за увођење униформи, као и да је у неким школама то заживело, а негде се тек планира.
Шарчевић је казао да ђачке униформе смањују утицај социјалних разлика на понашање деце и развијају колективни дух и осећај припадности школи.
– То је први корак да децу мотивишемо да се такмиче у знањима и талентима, а не моди и статусу. У школи сви морају да се понашају пристојно и поштују институцију која је осим образовне и васпитна – рекао је Шарчевић.
Директор ОШ “Свети Сава” Добрица Синђелић каже за Данас да су у тој школи униформе уведене пре четири године у млађим разредима основне школе.
– Оне нису тако лепе као ове нове, али их деца радо носе и са тим су сагласни родитељи. Већ постоје иницијативе родитеља из одељења у којем су ученици добили дизајниране униформе да одржимо заједнички састанак и да се договоримо како да нађемо средства да их набавимо за све прваке – каже Синђелић.
Изглед униформе
Kомплети униформи које су добили ученици И/1 ОШ “Свети Сава” у Врчину састоје се од сивих сакоа, панталона за дечаке и сукњица за девојчице, плавих кошуља и детаља у наранџастој боји – кравати, трегера и доколеница. Уз то сва деца носе и тегет старке
Фото: Беоинфо
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама