Unija traži da se nastavnicima obezbede računari i kvalitetan internet za rad na daljinu

Unija prosvetnih radnika postavila je ponovo pitanje opreme koju će nastavnici od septembra koristiti, ukoliko se nastava bude ponovo odvijala na daljinu.

“U proteklom periodu, kada je trebalo profesionalno i odgovorno obavljati svoj posao, nastavnici ni jednog trenutka nisu razmišljali i sve svoje resurse su stavili na raspolaganje u cilju regularnog završetka školske godine. Uložili su puno vremena, rada, truda, strpljenja, sredstava, novca, ne bi li doprineli višem cilju obrazovanja u Srbiji. Trudili su se da ispoštuju sve zahteve i rokove sa naznakom.” – stoji u saopštenju Unije.

Foto: Canva

Ipak, mnogi prosvetni radnici su i sami roditelji školske dece, pa će njihove računare i tablete koristiti njihova deca, kako bi pratila svoju onlajn nastavu. Iz Unije se pitaju da li će nastavnicima u narednoj školskoj godini biti obezbeđena neophodna sredstva za rad, s obzirom na to da će se od njih svakako očekivati rad na daljinu.

“Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima tačan podatak broja zaposlenih u obrazovanju, koji se dobija uvidom u IS „Dositej“. U to smo se uverili kroz razne preporuke za različite oblike korišćenja platformi i alata. Može se sagledati i koliko je računara, laptopova, tableta potrebno ne bi li se svakom nastavniku omogućilo sredstvo za pomenuti rad od kuće. Nisu potrebne nikakve ankete koje predstavljaju masku realnog stanja opremljenosti škola. Potrebno je samo malo volje da se problemi rešavaju, a ne da se stvaraju.” – stoji u saopštenju. 

“Insistiramo na tome da se nastavnicima obezbede računari i kvalitetna internet-veza kako bi svoj posao mogli da obavljaju nesmetano” – zaključak je ovog saopštenja.