Универзитет забранио запосленима и студентима: кратке сукње, папуче, тетоваже, пирсинге, дубок деколте…

21 фебруара, 2019

Увинерзитет у Мостару је ових дана почео са применом Правилника о одевању који уводи низ занимљивих правила, али и забрана о изгледу и одевању запослених и студената.

С обзиром на то да је одећа важан део личности као и због чињенице да одећа „говори“ о свакој особи али и институцији коју та особа заступа или јој припада, потребно је одредити доњу границу доброга укуса у одевању. На нивоу Универзитета може се говорити о три врсте учесника у процесу обављања свакодневних активности, па тако разликујемо наставно особље, административно особље и студенте – каже се у уводу правилника о одевању

Жене

Наставно особље има и улогу да буде пример прикладног понашања и одевања студентима, па је стога потребно да наставници поштују правила и начине одевања, наводи се у правилнику.

У сваком тренутку током боравка у простору Универзитета, а особито унутар зграда појединих факултета и академије, наставник је обавезан да користи пословни стил одевања.

За жене се у правилнику наводи да могу носити „сукње или хаљине чија дужина треба бити до колена или дуже, нипошто краће“, као и панталоне и капут. Кошуља треба да буде примерено закопчана и не преуска, а забрањују се мајице без рукава. Препорука су поло мајице.

Ципеле треба да буду чисте и прикладне за посао. Боје не би требало да буду упадљиве. Накит не би требало да буде упадљив. Парфем је пожељан, али не би требало да буде пренападан. Шминка се препоручује, али неупадљива и примерена дневном изгледу. Нокти треба да буду уредни и чисти, никако предуги, а лак не би требало да буде упадљивих боја. Капе нису одговарајуће у затвореним просторима. Тетоваже и пирсинг не смеју бити видљиви на радном месту.

Мушкарци

За мушкарце се прописује класично одело са краватом или без кравате. Кошуља с краватом треба да буде дугих рукава, а кошуља без кравате може бити и кратких рукава. Кошуља треба да буде примерено закопчана.

„Дозвољене су и панталоне и капут. Боје не би смеле да буду упадљиве. Парфем и колоњска су пожељни, али не би требало да буду пренападни. Нокти треба да буду уредни и чисти. Коса чиста. Бркови и брада уредни. Капе се забрањују. Тетоваже, пирсинг и минђуше не смеју бити видљиви на радном месту“ – стоји у Правилнику.

Администрација

Административно, ненаставно особље је дужно да поштује пословно-лежерни начин одевања, а то подразумева следеће: „Одело, сако, панталоне и кошуља, поло мајица, џемпер или прслук за мушкарце. Одело, хлаче, сукња или хаљина са поло мајицом, џемпером, блузом или кошуљом за жене. Затворене ципеле с чарапама изнад чланка за мушкарце и чарапе боје ноге за жене.“

Студенти

Студенти додипломских, као и постдипломских студија треба да се облаче примерено правилима доброга укуса, као и чињеници да су се одабиром приступа високошколској установи и непосредно одредили као академски грађани и будућа друштвена елита простора и народа у којем ће остваривати примену стечених искустава и знања на овим студијама, наводи се у Правилнику.

Студентима Универзитета препоручује се да носе лежерну одећу која укључује: одела, сукње и хаљине дужине до или испод колена, панталоне, фармерице, панталоне спортског кроја за сваки дан, мајице дугих или кратких рукава, кошуље, блузе, ролке, џемпере, прслуке, патике, ципеле за сваки дан и друга академски примерена одећа.

У складу са усвојеним Правилником студенти никако не би смели боравити у кругу Универзитета, а нити унутар зграда појединих факултета и академије Универзитета обучени у „мајице без рукава, блузе, кошуље, мајице. Забрањују се и други одевни предмети који имају упадљиви, изазовни и нападни деколте који је више, како стоји у Правилнику, примерен ноћним клубовима и стриптиз баровима. Забрањују се кратке мајице, тзв. топови као и све врсте сандала или папуча, као и босе ноге.“

Посебно се наводи да се забрањује „прозирна одећа која више открива него скрива и мини сукњице (посебно за време предавања или испита)“.

Правилник такође не подноси било коју одећу с увредљивим и/или непристојним порукама било речима или сликама, која има намеру увредити осећања других студената, наставника или административног особља.

Забрањује се поцепана одећа, као и одећа која садржи упадљиве рупе, покривала за главу која скривају идентитет особе (осим у случају када је то део верског обележја за шта је потребно посебно одобрење Декана одређенога факултета).

Униформе и верска обележја

На Универзитету је ‘одзвонило’ и тзв. бејзбол, те плетеним капама и капуљачама унутар било које зграде факултета или академије. Не сме се долазити ни у кратким панталонама, као ни у одећи која открива доње рубље. Забрањене су полицијске или војне униформе, нарочито за време предавања или испита, али и пренаглашена верска обележја.

Пирсинг, наушнице на непримереним местима, нпр. на усни, носу, очним капцима и сл. (посебно у време предавања и испита) такође нису дозвољени. Непожељне су и тренерке као и нечиста или мокра одећа док тетоваже треба да буду прикривене.

У случају непридржавања ових основних правила о одевању, наставник има право и обвезу да студента замоли да напусти просторије предвиђене за одржавање наставе или испита. У Правилнику стоји да ће се против студента и запосленог који се не придржава одредби Правилника о одевању покренути се поступак у складу са Кодексом Универзитета у Мостару. Правилник је полепљен по факултетима и почео се примењивати.

Извор: Дневни лист

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Универзитет забранио запосленима и студентима: кратке сукње, папуче, тетоваже, пирсинге, дубок деколте…

 1. Madam Spellman каже:

  Mračni srednji vek. Razumem deo za zaposlene…Ali studentima su to poslednje godine ”života” u kojima mogu da uživaju i napokon pokažu ko su i šta je njihov stil. Posle toga, nakon zaposlenja, njihov identitet se gubi i spadaće isto pod ”zabranjeno ovo zabranjeno ono…”. Rečenicu PIRSING NA NEPRIMERENOM MESTU je jedino mogao da smisli neki neadertalac jer neprimereno mesto za pirsing NE POSTOJI. To je samo probušena koža sa komadom nakita. Kad zatucane i zaostale zemlje pokušavaju da izigravaju finoću…

  1. Miljana Bjelanovic каже:

   Studenti imaju studentski život van zgrade fakulteta pa nek tamo nose šta im se nosi. Obaveštenje za srednji vek:pročitati bilo šta u vezi sa srednjim vekom da se ne obrukate kao ovde neki!!!

  2. Tanja каже:

   Mračan srednji vek je nastupio onda kad je ovo moralo biti napisano zbog verovatnog ne poštovanja ustanove kao što je jedan univerzitet. Ako stvarno mislite ovo što ste napisali ajmo onda da obucemo kupaci i da idemo na sud ili u opštinu ili kod lekara,zašto da ne a možda nam ni kupaci ne treba … nego da se ne prhladimo..? ? Tako i u Americi pišu po nacionalnim parkovima ,,ne dirati medveda,,no,no hoće da ujede nije igračka. E tako i nama treba da pričaju kako da se ponasamo kad već nismo naučili.

  3. Radica Zivkovic каже:

   Mladost, lepota?, uskratiti? Zasto? Zabraniti? Zasto? Ne postoje lepsi dani i najbolji deo zivota od studenskog!

 2. Miljana каже:

  Nadam se da studenti žive studentski život i van zgrade fakulteta. Tamo se oblače kako god žele. Obaveštenje za srednji vek:pročitati neku knjigu u kojoj se opisuje garderoba u tom veku. Ne dozvoliti sebi da se obrukate kao neki ovde!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама