Упознајте наставника из Обреновца који је прави чаробњак просвете

фебруар 8, 2018

У Обреновцу постоји једно лепо место – Основна школа “Посавски партизани” у којој ради наставник ког деца воле иако предаје математику и информатику. Предраг Вукосављевић се не труди само да им пренесе знање, већ децу уважава и мотивише да постану добри и вредни људи.
Он је један од оних који се не хвале, о њему нисте чули иако заслужује много више места у јавности и дечјим срцима од било ког просветара који блати своју професију. А о њима сте охохооо… толико тога чули.
Зато је у акцији “Чаробњаци просвете”, коју започињемо заједно са Драганом Гагом Јанковић, мамом Алексе Јанковића, он први наставник о ком пишемо. Један од оних које смо заборавили под налетом ружних примера. Предраг је један од оних, којих срећом има још, а којима ништа не може засенити љубав и преданост деци. Он је, на пример, уређивао школски сајт где је цео тим школе активно учествовао у дизајну кроз истраживачки рад.

Matematičke stepenice Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs


Ученике води на Сајам књига, одвео их је да обиђу РТС, заједно са децом је окречио целу школу, заједно су направили математичке степенице, а разломке уче тако што им наручи пицу.
Предраг Вукосављевић као наставник математике и информатике ради четири године у ОШ “Посавски партизани” у Обреновцу. Тренутно је на мастер студијама из области „Информациони системи и математика“. Редовно одлази на стручна усавршавања, научне скупове, семинаре, проучава напредне технологије роботике и програмирања јер жели да их прилагоди ученицима.

Na Sajmu knjiga Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs


ЛИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ФИЛОЗОФИЈА
“Када подучавам и припремам наставне материјале за ученике, користим различите методе и технике примерене предмету математика и информатика и рачунарство и ученицима којима предајем. Посебно истичем и помажем ученицима који раде по ИОП-у. Трудим се да прилагодим темпо рада и задатке различитим образовним потребама и могућностима ученика. У раду наводим ученике да поред дате литературе, школског материјала и ресурса користе и савремене веб технологије (решавање тестова на Е-збирци), коришћење софтвера „Геогебра“ како бих их подстакао и мотивисао на додатни, допунски рад и предмет који предајем максимално учиним занимљивим и вољеним.
У циљу прилагођавања градива ученицима садржаје наставног предмета повезујем са примерима из свакодневног живота.

Razlomci se uče uz picu Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs


Наставу обогаћујем искуствима стеченим кроз различите облике стручног усавршавања.
Активно учествујем у раду тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, водим активно филмску секцију која је добитник бројних награда за своје филмове које су кроз едукацију у техничким областима и уметности креирали ђаци. Циљ ми је да филмска секција школе буде препозната широј јавности и другим образовним институцијама као значајан вид образовања деце кроз техничке науке и уметност.”
ШТА ЈЕ ДОБАР НАСТАВНИК?
Предраг се труди да ученицима пренесе и знање које ће им користити у даљем животу и сматра да доброг наставника карактеришу и многе друге важне особине. Како он каже, добар наставник: воли свој посао, поштује личност и различитост сваког ученика, личним примером учи децу да буду добри људи, професионално подучава, унапређује своја знања, подстиче развој мишљења ученика, флексибилан је, добро је организован,креативан је, тимски је играч, инспирише.

Deca u akciji Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs


– Нисам од наставника који мисле да је њихов рад на часу савршен, али верујем да добрим приступом, знањем и потенцирањем лепог понашања, слушања на часу и одређене дозе креативности може да се утиче на правилан развој и стицање знања код деце посебно када су природне науке у питању – каже он.
Не морате се удубљивати у његову методологију. Погледајте фотографије и лица деце са којом ради. То је више него довољно. И не, он није јединствен случај у Србији. Много је наставника попут Предрага. Оних због којих образовање није изгубило битку. Ми ћемо се потрудити да их пронађемо и писаћемо о њима сваке среде.
Ако и сами имате светли пример, познајете неког “чаробњака просвете”, пишите нам на мејл инфо_ноизз@рингиер.рс. Бићемо срећни да га представимо.
Дан је управо постао лепши, зар не?
Извор: noizz.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама