Uputstvo za unošenje aktivnosti u svrhu formativnog ocenjivanja

3 aprila, 2020

1. Obaveza formativmog ocenjivanja

Ovo uputstvo za unošenje aktivnosti u esDnevnik sistem je urađeno u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije o obaveznom formativnom ocenjivanju učenika za vreme vanrednog stanja usled epidemije COVID-19.

Kako bi nastavnicima olakšali vođenje evidencija o napretku učenika kroz funkcionalnost ,,Aktivnosti” u sistemu esDnevnik, nadogradnjom sistema od verzije 1.40.6 omogućeno je da izmenu i brisanje aktivnosti mogu da urade samo oni nastavnici koji su upisali aktivnost. Dodatno, ispod datuma aktivnosti dodata je i informacija o imenu nastavnika koji je uneo aktivnost.

Takođe, u svrhu kvalitetnog izveštavanja roditelja o napretku učenika omogućen je i prikaz unetih aktivnosti na portalu moj.esDnevnik.

2. Unos aktivnosti

Aktivnost može da unese predmetni nastavnik u delu sistema imenik > tab ocene > dodaj aktivnost

Klikom na dugme dodaj aktivnost otvara se prozor gde se bira datum, jedna od tri ponuđene aktivnosti (smajlija), dok se pod ,,Beleška” upisuje formativna ocena. Formativne ocene i aktivnosti (smajliji) trebaju da budu usklađene.

Sve unete aktivnosti sa upisanim beleškama su vidljive i u imeniku na tabu ocene.

VAŽNO: U svrhu generisanja izveštaja i za lakše formiranje sumativnih ocena krajem školske godine, sem u imeniku, aktivnosti su vidljive i u izveštajima „Ocene i aktivnosti za učenike“  i „Ocene svih učenika“, kao na slikama ispod.

Izveštaj,,Ocene i aktivnosti za učenike”

Izveštaj ,,Ocene svih učenika”

2. Prikaz aktivnosti na portalu za roditelje

Unete aktivnosti i formativne ocene vidljive su roditeljima na portalu moj.esDnevnik na vremenskoj liniji i u delu „aktivnosti“.

VAŽNO: Unete aktivnosti se prikazuju odmah po unosu, odnosno nema zadrške od 48 sati kao kod običnih ocena.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama