Утицај поподневне дремке на ноћно спавање

 
Поподневна дремка, једна тако омиљена ствар у животу млађе деце а посебно родитеља и васпитача који их чувају. Представља прилику да дете скупи снагу за нове активности. Ако сте родитељ предшколског детета прочитајте ипак шта кажу научници у вези дневног спавања.

Студија са Технолошког универзитета Квинсленд је потврдила да дневно краткотрајно спавање може имати лош утицај на спавање током ноћи. Истраживачи имају велике доказе о непотребном дремкању након прегледа више од 25 аустралијских и међународних студија спроведених код деце млађе од 5 година.
Вођа истраживања професор Karen Thorpe каже да је широко распрострањено мишљење да је сан добар за раст деце али поподневни сан помера вечерње време одласка на спавање код деце старије од три године. Доказано је да после друге године, дневно спавање има утицај на краће ноћно спавање са прекидима у току спавања и чешћим буђењем у току ноћи. Он такође наводи да је потреба за дневним сном последица непреспаване ноћи у целости, чиме се ствара зачаран круг. Утицај поподневне дремке на понашање, здравље и развој деце још увек није довољно испитан.
Стручњак за сан др Рафаел Пелаво такодје наводи да уколико родитељи желе да имају неко квалитетније време за себе у вечерњим сатима и желе да им деца иду раније у кревет, свакако треба да се потруде да из дневног распореда избаце спавање за децу преко треће године. Уколико раде до касно, ако желе да им деца буду будна и проведу мало времена заједно – онда децу треба да ставе да спавају поподне, али то може покварити њихов ноћни сан. Родитељи често стављају децу да одморе само зато што је њима самима потребан одмор или планирају да ураде нешто за то време. Ипак, најважније је да дете има у току ноћи неиспрекидан и квалитетан сан. Деца се међу собом разликују по времену које им је потребно дневно за спавање али свакако треба да се тежи да иду раније у кревет и да преспавају целу ноћ без буђења, да ноћни сан траје довољно дуго, што се може постићи избацивањем дневног спавања.
Приредила: др Милена Николић, педијатар
Извор: Мојпедијатар