Увећава се дечји додатак за одређене категорије

17 октобра, 2017

Нови Закон о финансијској подршци породици с децом требало би да се нађе пред посланицима до краја године. Јавна расправа завршена је још почетком прошле године. У међувремену, текст Закона је дорађиван и предложене су додатне новине. Циљ свих мера је да се родитељи финансијски помогну и да, пре свих, мајке лакше усклађују рад и родитељство.

Исплата накнаде породиљама убудуће неће зависити од могућности и воље послодавца, јер ће се исплаћивати директно на рачун породиље. То је, кажу у Удружењу “Родитељ”, значајна новина јер даје финансијску сигурност женама после порођаја, када им је и најпотребније. Накнаду ће добијати и жене које до сада на њу нису имале право.
“То су све оне жене које раде по уговору о раду, уговору о повременим и привременим пословима, жене које су на селу, жене које се баве пољопривредом и то је врло значајно”, каже Гордана Племић из удружења “Родитељ”.
Нови предлог је и да се родитељски додатак за прво дете увећа са 39.000 на 100.000 динара. Исплаћиваће се на 24 рате, што је нешто више од 4.000 месечно.
“Ми смо мислили да је 12 рата негде много делотворније, посебно за прво дете када добијете, али ето остало је на 24 рате тако да мислим да је то исто значајна помоћ и један мало већи однос него што је био у претходном периоду”, објашњава Гордана Племић.
Вања Мацановић из Аутономног женског центра такође истиче да је највише новца потребно када се добије прво дете.
“Ту држава у ствари треба да интервенише. Наш коментар био је везан за дечји додатак и за износ дечјег додатка јер се није мењао од 2002. године и то је потпуно срамотно јер кад ви погледате да од тога родитељи не могу својој деци да плате месечно ни исхрану у школи”, указује Мацановићева.
Износ дечјег додатка, који је мера за смањење сиромаштва деце, остаје исти, у септембру је износио око 2.700 динара по детету. Новина је да ће за децу са сметњама у развоју бити увећан 50 одсто.
“Задатак радне групе је да се Закон постави у постојећим оквирима, да се изврши прерасподела у оквиру права и постојећих средстава, да се с једне стране спрече злоупотребе, да се прошири обухват корисника и да се прошири неки обим права колико је год могуће”, каже Милена Антић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Буџет закона је 52 милијарде динара, уз могућност да се тај износ повећа током усклађивања два пута годишње – 1. априла и у октобру.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Увећава се дечји додатак за одређене категорије

  1. maja каже:

    A sta je sa decom razvedenih roditelja? I kada ce se konkretno i jasno dati neka olaksica samohranim roditeljima?

  2. Dragana каже:

    A sta je sa porodicama koje imaju 3 dece, roditelji rade u prosveti nemaju prava na deciji dodatak jer prelaze prosek, a niko ne gleda da li imas kredit nego se obračunava puna plata. Sramota!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама