Уводе се вежбе из појединих обавезних предмета

17 новембра, 2017

Нови наставни план за гимназије предвиђа увођење нових изборних програма поред грађанског и веронауке међу којима су одрживи развој, примењене науке и медији.
Радна група Министарства просвете је у новом плану предвидела и вежбе из појединих обавезних предмета – страни језик, биологија, хемија.
Завод за вредновање образовања и васпитања ће на основу њега израдити наставне програме за први разред гимназије сва три смера – општи, друштвено-језички и природно-математички смер.
Редефинисани наставни план уводи вежбе код једног броја обавезних наставних предмета – страни језик, биологија, хемија и нове изборне програме, поред постојећих грађанско васпитање или верска настава и други страни језик.
Нови изборни програми су: Језик, медији и култура; Појединац, група и друштво; Здравље и спорт; Образовање за одрживи развој; Уметност и дизајн; Примењене науке (у трећем и четвртом разреду овај предмет се дели на науке које усмеравају ученике ка медицинским наукама и науке које усмеравају ка техничким наукама).
Затим, Уметност и дизајн; Основи геополитике; Економија и бизнис; Религије и цивилизације; Методологија научног истраживања; Савремене технологије.
Редефинисани наставни програми засновани су на исходима учења. Новине имају за циљ повећање квалитета, релевантности и ефикасности општег средњег образовања, повећање обухвата ученика општим средњим образовањем и васпитањем, саопштило је Министарство просвете.
Радна група је имала задатак да у складу са правцима из Стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године и акцијама из Акционог плана припреми смернице развоја општег средњег образовања.
Принципи за израду смерница били су: поступност у увођењу новина, поступна припрема школа, наставника и ученика за новине које су усмерене на остваривање дуг орочних циљева образовања дефинисаних у Стратегији (квалитет, обухват, релевантност, ефикасност).
Затим, изборност, већа понуда изборних програма у циљу боље припреме ученика за наставак школовања, избор занимања, али и већег задовољства ученика образовањем и интердисциплинарност, развијање функционалног знања и компетенција ученика.
Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Уводе се вежбе из појединих обавезних предмета

 1. Vladan Božović каже:

  Jel neko razume ovu glupost, kakve vežbe i kakvi obavezni predmeti. Jel to oni hoće da gimnazije, poslednji bastion kakvog takvog znanja u Srbiji pretvore u McDonalds.

  1. IQ каже:

   Koliko je meni poznato teorijski casovi i casovi vezbi su postojali do unazad x godina u gimnazijskim programima. Gde su “ispali” usput na misticnom putovanju srpskog obrazovanja u svetliju i bolju buducnost? Zbog nedostatka materijalnih sredstava za opremanje i odrzavanje prostora i angazovanje pratecih kadrova? Zbog toga sto jedan covek u 40 casovnu radnu nedelju ni po jednom fizickom zakonu ne moze da sabije casove teorije, vezbi i posao pomocnog nastavnika/laboranta? Ispostuje mere opreza i bezbednosti i zastite zdravlja u radu sa maloletnicima? Treba biti potpuno lud pa da u trenutku kada se posao gubi zbog jednog mrkog pogleda, izlozis ucenika opasnosti i toksicnom okruzenju. No, javnost je gladna pozrtvovanosti i altruizma nastavnika, one stare price gde svi pucaju, a nastavnik i dalje drzi cas. I dobice je, od ministra. Koji ne shvata da upravo on identifikuje rad svojih prethodnika kao najgore moguce mesto u obrazovnom sistemu.
   Ono sto je za mene hit je metodologija naucno-istrazivackog rada koja je sastavi deo programa negdasnjih magistarskih a sadasnjih doktorskih studija. A predavace je nastavnici sa VII/1? I ta interdisciplinarna podrucja koja zahtevaju ekspertska znanja. Kamo smo krenuli?

 2. ZAUSTAVITE ZEMLJU,SILAZIM! каже:

  U kom se svemirskom brodu pravi ova papazjanija,ko zna neka javi da se uputim tamo i saznam nešto više.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама