Uvode se vežbe iz pojedinih obaveznih predmeta

17 novembra, 2017

Novi nastavni plan za gimnazije predviđa uvođenje novih izbornih programa pored građanskog i veronauke među kojima su održivi razvoj, primenjene nauke i mediji.
Radna grupa Ministarstva prosvete je u novom planu predvidela i vežbe iz pojedinih obaveznih predmeta – strani jezik, biologija, hemija.
Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja će na osnovu njega izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije sva tri smera – opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički smer.
Redefinisani nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta – strani jezik, biologija, hemija i nove izborne programe, pored postojećih građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik.
Novi izborni programi su: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke (u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehničkim naukama).
Zatim, Umetnost i dizajn; Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacije; Metodologija naučnog istraživanja; Savremene tehnologije.
Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima učenja. Novine imaju za cilj povećanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, povećanje obuhvata učenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Radna grupa je imala zadatak da u skladu sa pravcima iz Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i akcijama iz Akcionog plana pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.
Principi za izradu smernica bili su: postupnost u uvođenju novina, postupna priprema škola, nastavnika i učenika za novine koje su usmerene na ostvarivanje dug oročnih ciljeva obrazovanja definisanih u Strategiji (kvalitet, obuhvat, relevantnost, efikasnost).
Zatim, izbornost, veća ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme učenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i većeg zadovoljstva učenika obrazovanjem i interdisciplinarnost, razvijanje funkcionalnog znanja i kompetencija učenika.
Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Uvode se vežbe iz pojedinih obaveznih predmeta

 1. Vladan Božović kaže:

  Jel neko razume ovu glupost, kakve vežbe i kakvi obavezni predmeti. Jel to oni hoće da gimnazije, poslednji bastion kakvog takvog znanja u Srbiji pretvore u McDonalds.

  1. IQ kaže:

   Koliko je meni poznato teorijski casovi i casovi vezbi su postojali do unazad x godina u gimnazijskim programima. Gde su “ispali” usput na misticnom putovanju srpskog obrazovanja u svetliju i bolju buducnost? Zbog nedostatka materijalnih sredstava za opremanje i odrzavanje prostora i angazovanje pratecih kadrova? Zbog toga sto jedan covek u 40 casovnu radnu nedelju ni po jednom fizickom zakonu ne moze da sabije casove teorije, vezbi i posao pomocnog nastavnika/laboranta? Ispostuje mere opreza i bezbednosti i zastite zdravlja u radu sa maloletnicima? Treba biti potpuno lud pa da u trenutku kada se posao gubi zbog jednog mrkog pogleda, izlozis ucenika opasnosti i toksicnom okruzenju. No, javnost je gladna pozrtvovanosti i altruizma nastavnika, one stare price gde svi pucaju, a nastavnik i dalje drzi cas. I dobice je, od ministra. Koji ne shvata da upravo on identifikuje rad svojih prethodnika kao najgore moguce mesto u obrazovnom sistemu.
   Ono sto je za mene hit je metodologija naucno-istrazivackog rada koja je sastavi deo programa negdasnjih magistarskih a sadasnjih doktorskih studija. A predavace je nastavnici sa VII/1? I ta interdisciplinarna podrucja koja zahtevaju ekspertska znanja. Kamo smo krenuli?

 2. ZAUSTAVITE ZEMLJU,SILAZIM! kaže:

  U kom se svemirskom brodu pravi ova papazjanija,ko zna neka javi da se uputim tamo i saznam nešto više.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama