Увођење сервиса за прање и пеглање као помоћ мајкама, дежурни вртићи радиће до 22 часа?

23 јула, 2018

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић потписала је уговоре о додели новца за суфинансирање мера популационе политике с представницима 61 општине. Међу пројектима су увођење сервиса за прање и пеглање као помоћ мајкама у кућним пословима, или увођење дежурног вртића који ради до 22 сата. Али, да ли су све владине мере подстицајне?
Жене са високим примањима и даље указују да су дискриминисане.
Око 500 милиона динара из републичког буџета одлази на рачуне општина у Србији за пројекте којима би требало да се стимулише рађање.
Највише новца, 306 милиона динара, намењено је за предшколске објекте и игралишта. 79 милиона је за субвенције за почетак бизниса за младе породице. За опремање здравствених установа намењено је 60 милиона, док је 25 милиона динара опредељено за саветовалишта за младе. Око 16 милиона предвиђено је за изградну кућа и станова за младе брачне парове.
“Просечна старост у Србији је 43 године, и када се вратимо 50 година уназад управо смо десет година старији него тад. Ми смо седма најстарија нација у Европи. Сваки трећи студент у Србији планира кад заврши да напусти Србију”, рекла је Ђукић Дејановић.
Док с једне стране држава даје општинама, према новим прописима, током породиљског одсуства накнада за зараду не може да буде виша од три просечне плате. То значи да ће неко ко је зарађивао више од око 150.000 динара, током породиљског одсуства бити ускраћен за део својих примања.
Министарка, пак, има нови предлог како да се тај проблем реши.
“Нама треба образована жена, мајка која ће бити стимулисана да рађа и која ће имати и професионална постигнућа и породично задовољство…Ми сматрамо да јединице локалне самоуправе имају увек могућност да сет мера које смо предложили на националном нивоу допуне сопственим средствима”, казала је министарка.
“Могу рећи да сам данас први пут чуо ту сугестију и не могу унапред да кажем ни да ли хоћемо или нећемо да је спроводимо. Анализираћемо наш буџет. Мислим да није велики број таквих жена и да сигурно постоји простор да се оне учине равноправним и у том сегменту”, рекао је Владан Васић, градоначелник Пирота.
На неравноправност у овом случају указују и у цивилном сектору.
“Мислим да било који начин који би тим женама дао оно што је њихово, што је зарађено и на шта су годинама плаћале порез пре него што су остале у другом стању, односно породиле се, да би био добар. Али овакав, конкретан предлог, где је то само на нивоу препоруке, не обавезује никога”, изјавила је Јована Ружичић из Центар за маме.
Иначе, став Владе је да је закон морао бити промењен због злоупотреба, јер су послодавци у договору с трудницама “нагомилавали” зараде које нису биле реалне.
Аутор: Војислав Стевановић
Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Увођење сервиса за прање и пеглање као помоћ мајкама, дежурни вртићи радиће до 22 часа?"

  1. Lulka каже:

    A sta je s majkama koje rade posao vaspitaca!?one ce raditi do 22 i nece biti sa svojom decom!Kako ce one biti stimulisane!?
    Kakva glupost!Pa mladi odlaze jer je ovde beda.Nek obezbede dobre plate kako u drzavnim tako i u privatnom sektoru pa ce se deca radjati kad roditelji budu u mogucnosti da obezbede sebi normalan zivot.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама