Васпитачи: Децу у вртићима неће имати ко да чува, ако се овако настави

3 децембра, 2020

Самостални синдикат предшколског образовања упутио је данас допис Градском штабу за ванредне ситуације и Заводу за јавно здравље Београд, истичући своју забринутост због тренутне ситуације у вртићима широм Србије.

“Страхујемо да, уколико се оваква динамика ширења заразе настави у Београду неће имати ко да ради са децом предшколског узраста” – једно је од главних упозорења из дописа који вам у целости преносимо:

Foto: Canva

Обраћамо Вам се као Градски и Републички синдикат у име запослених у предшколским установама Београда. У претходним обраћањима Центру за контролу и превенцију болести , а тичу се мера поступања приликом заразе Ковидом 19 (дете, родитељ, запослени) добили смо одговоре за које мислимо, када сте послали према нама, а и према предшколским установама, нисте имали довољно валидних података.

– Од септембра, у предшколским установама Београда, не поштује се норматив 50% од законског (поједине групе бројале и да 30 деце у једном простору). Синдикату још увек нису достављене Одлуке ПУ Београда о повећању броја деце након сагледавања просторних и кадровских чиниоца, а у сарадњи са Кризним штабом Града Београда, Заводом за јавно здравље Београда, Школском управом Београда и надлежним инспекцијама – обавеза на основу дописа министра просвете, науке и технолошког развоја бр:610-00-00346/2020-07 од 20.05.2020.

– Васпитачи носе маске за време рада, тако да настављају да раде (не стављају се у карантин након директног контакта са зараженим дететом – по вашим инструкцијама)

1. Обавештавамо Вас да запослени у предшколским установама Београда носе, углавном платнене маске, за које не постоји контрола начина одржавања и дезинфекције. У појединим предшколским установама добили су и једнократне маске (једну дневно, месечно или једну у три месеца…). Имајте у виду, да деца од 6 месеци до 4 године, су усмерена на непосредни контакт са запосленим у ситуацијама храњења, пресвлачења, обављања здравствено-хигијенских навика- КОНТАКТ ЈЕ НЕМИНОВАН. Запослени се са правом питају, чему онаква заштита у Ковид болницама, код директног контакта, ако сматрате да је ова врста заштите за њих довољна?

Да ли вашим препорукама за предшколске установе директно утичете на динамику ширење заразе међу запосленима?

2. Друга спорна препорука с ваше стране је да је спајање васпитних група прихватљиво, у изузетним околностима, у циљу обезбеђивања континуитета рада са аспекте нпр расположивог броја запослених…Наше питање је, шта се у оквиру прописаних мера сматра прихватљивим и где су границе? Са терена имамо податке, да је преко 30 деце у јасленој групи у једној радној соби. Замене се не ангажују.

Такође, имамо питање за вас, да ли Завод за јавно здравље податке које добија са терена, а тичу се предшколских установа, доставља Кризном штабу Града Београда или то чини Секретаријат за образовање и дечју заштиту Београда?

Оно, што смо као синдикат приметили је да су мере у београдским предшколским установама (с обзиром на број заражених) најблаже. У другим локалним самоуправама, и истим ситуацијама, се налажу мере затварања објеката, мере изолације, потпуних изолација свих контаката са тестирањем. Запослене у овом тренутку највише забрињава, динамика ширења заразе. Опречне мере, изазивају страх и несигурност код запослених, јер су и сами упознати са чињеницом да платнена маска представља могућу превенцију, а не сигурну заштиту код ситуације директног контакта.

Молимо вас да након ових добијених података преиспитате наложене мере и поступања према запосленима који су били у директном контакту. Наложите мере затварања објеката где је проценат заражених запослених и у изолацији прешао 50%.

Ово обраћање потписале су председнице градског и републичког Самосталног синдиката предшколског образовања – Весна Јањић и Босиљка Јовановић. Одговор није стигао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Васпитачи: Децу у вртићима неће имати ко да чува, ако се овако настави

 1. Aleksa каже:

  Ista stvar je i u školama. Npr. kod nas je na bolovanju 3 učitelja a danas nije došlo 7 učitelja (od 12 učitelja). Dakle, nisu došle ni zamene bolesnih kolega.

 2. Sanja каже:

  Zatvorite pomozite vaspitacima imaju i oni porodice…vise su zasticeni zdravstveni radnici skafanderima i opremom nego oni.Rade na malom prostoru satima zatvoreni sa velikim brojem dece

  1. DRDjordje каже:

   Radim u kovid ambulanti i stvarno smo zasticeni i imam utisak da su stvarno sad na udaru bas roditelji koji imaju decu u vrticima.I ja ovo tvrdim ali nemam kome. Mislim da bi mi odmorili kad bi se vrtici zatvorili.

 3. vaspitacica каже:

  Ovaj nas sindikat je stvarno…..Pa ko ide u izolaciju? Meni su 4 koleginice zarazene i dve servirke. I niko ne ide u izolaciju, nemamo pravo glasa,o strajku i da nepricam. Jedini mi nemamo pravo na strajk svi mogu od prosvete,vojske,policije,zdravstvo samo mi ne.Za to se vi izborite pod 1.A ne da mi glumimo sluzavke svakojakoj gospodi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама