Васпитачи још без јасног одговора како ће се радити од септембра, а ово су предлози

18 августа, 2020

У последњих неколико недеља много се говори о поласку у школу – како ће се одржавати настава, којим чаробним моћима ће школе направити распореде, а да уједно буду испоштоване све епидемиолошке мере и да наставници не раде од јутра до сутра? Хоће ли и колико ђаци морати да носе маске? Шта ако се појаве симптоми у школи? Питања је безброј.

Истовремено, имамо вртиће који у тишини раде још од 11. маја, поштујући све епидемиолошке мере и тамо где средстава има довољно и тамо где их баш и нема. Родитељи се углавном довијају, па у вртић иду само она деца која заиста морају.

Међутим, од 1. септембра, кад се одмори заврше, многи малишани мораће да се врате у своје вртићке групе, а предшколско васпитање је и законом обавезно.

У разговору са Босиљком Јовановић, председницом самосталног синдиката васпитања и образовања, сазнајемо да је неколико дописа послато Министарству, за сада без неког конкретног решења. Не зна се да ли ће и на који начин предшколци похађати своју наставу, нити шта ће се десити ако се већи број деце врати у вртиће, где су поједине групе и пре епидемије бројале по 35 или више деце.

“Васпитачи су, као и наставници, забринути. Брину за своје здравље, за здравље своје породице, али ништа мање за здравље деце у колективу. Замислите како би се једна васпитачица осећала да зна да је она пренела вирус детету, а да је оно онда неког у својој породици заразило?

Питамо се и како ће тећи адаптација и како да држите било какву дистанцу од детета које не уме само да једе, којем треба променити пелену, како спречити дете којем избијају зубићи да ставља играчке у уста и како му објаснити да не сме да кине у другара из групе?” – каже Босиљка Јовановић.

У допису које је Синдикат јуче послао Министарству стоји и неколико конкретних предлога. Васпитачи траже да се предшколским установама пружи подршка у сарадњи са локалним самоуправама, како умањење законског норматива на 50% не би било доведено у питање. Ово сматрају кључном мером.

Други предлог је да се врати обавеза доношења потврда од стране родитеља које издаје послодавац, а којима се доказује да родитељи не могу посао да обављају од куће.

У допису стоји и да би једно од решења могло бити да локална самоуправа обезбеди додатне просторије, а Министарство додатни кадар уколико интересовање за полазак у вртић од септембра буде веће него што је сад. Овде се пре свега мисли на васпитаче који чекају запослење, али и на студенте завршних година васпитачких школа.

У појединим установама се адаптација обављала уз присуство родитеља, а сада би то свакако требало укинути, а што је могуће више из затвореног простора процес адаптације обављати на отвореном, кажу из Синдиката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Васпитачи још без јасног одговора како ће се радити од септембра, а ово су предлози"

  1. Jul каже:

    NIKAKVOG ODGOVORA NEĆE NI BITI,NEBITNI SMO!! BRIGA IH SVE ZA NAS!! ĆUTI I RADI

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама