Васпитачи треба да добијају три одсто додатка, уколико раде са инклузивном децом

Зараде у предшколским установама исплаћиваће се из републичке касе. Неке локалне самоуправе нису прослеђивале новац. Примања касне у Белој Паланци, Новом Пазару Смедеревској Паланци и Зајечару

ВАСПИТАЧИМА у Белој Паланци, Смедеревској Паланци, Новом Пазару и Зајечару плате касне и до четири месеца. У многим општинама запослени у вртићима нису добили повећање плате од шест одсто, предвиђено одлуком Владе, јер локалне власти то не желе да им исплате. Kако би ови проблеми били решени, васпитачи и остали запослени у предшколским установама требало би од 2018. године плате да добијају из републичког, а не из локалних буџета.
Министар Младен Шарчевић изјавио је да се ради на томе да васпитачи пређу на републички буџет, што би за њих значило да плате добијају на време, као и да им припадне повећање као и свим осталим запосленима у јавном сектору.
Тренутно зависе од добре воље општина и градова и стања у њиховим касама. Због тога је Самостални синдикат предшколског образовања и васпитања покренуо прошлог месеца петицију и иницирао састанке са представницима државе.
– Највећи проблем је што локалне самоуправе средства која добијају из републичког буџета за наше зараде не прослеђују директно, већ са закашњењем. Многе општине одлучиле су да повећање зарада најпре за два, па за четири одсто, уопште не исплате. Чак кажу да су та средства потрошили за друге ствари – каже за “Новости” Љиљана Kиковић, председница овог синдиката. – А све им је то дозвољено зато што се, рецимо, средства проследе за наше повећање плата и пише “може да се потроши на то”, уместо да пише “мора”. Зато се надамо да ће надлежна министарства што пре решити наш проблем, да промене законе и да новац на наше плате више не прослеђују локалним самоуправама, већ да исплаћују директно установама.
Према речима наше саговорнице, материјални положај запослених у предшколским установама је веома лош. Највиша зарада је испод републичког просека, а распон плата од спремачице до директора установе је 1:1,8, иако је прописано да распон од минималне плате коју прима спремачица до највише буде један према три.
Љиљана Kиковић наводи и да су од надлежних министарстава, на састанку одржаном 9. маја, тражили и да се васпитачима у припремном предшколском програму исплаћује сто одсто зарада, уместо садашњих 75 одсто. Јер, већ постоји тумачење Министарства просвете да треба да добијају пуну плату. Такође, иако уредба предвиђа да васпитачи треба да добијају и три одсто додатка, уколико раде са инклузивном децом, то се у пракси не исплаћује.
ЗАБРАНА
ПРОСВЕТНИ радници незадовољни су и због тога што су им се обим посла повећава, а не добијају нове колеге, због забране запошљавања у јавном сектору. Број уписане деце, упозоравају, знатно је већи од законских норматива.
И. МИЋЕВИЋ
Извор: Новости