Vaspitači treba da dobijaju tri odsto dodatka, ukoliko rade sa inkluzivnom decom

Zarade u predškolskim ustanovama isplaćivaće se iz republičke kase. Neke lokalne samouprave nisu prosleđivale novac. Primanja kasne u Beloj Palanci, Novom Pazaru Smederevskoj Palanci i Zaječaru

VASPITAČIMA u Beloj Palanci, Smederevskoj Palanci, Novom Pazaru i Zaječaru plate kasne i do četiri meseca. U mnogim opštinama zaposleni u vrtićima nisu dobili povećanje plate od šest odsto, predviđeno odlukom Vlade, jer lokalne vlasti to ne žele da im isplate. Kako bi ovi problemi bili rešeni, vaspitači i ostali zaposleni u predškolskim ustanovama trebalo bi od 2018. godine plate da dobijaju iz republičkog, a ne iz lokalnih budžeta.
Ministar Mladen Šarčević izjavio je da se radi na tome da vaspitači pređu na republički budžet, što bi za njih značilo da plate dobijaju na vreme, kao i da im pripadne povećanje kao i svim ostalim zaposlenima u javnom sektoru.
Trenutno zavise od dobre volje opština i gradova i stanja u njihovim kasama. Zbog toga je Samostalni sindikat predškolskog obrazovanja i vaspitanja pokrenuo prošlog meseca peticiju i inicirao sastanke sa predstavnicima države.
– Najveći problem je što lokalne samouprave sredstva koja dobijaju iz republičkog budžeta za naše zarade ne prosleđuju direktno, već sa zakašnjenjem. Mnoge opštine odlučile su da povećanje zarada najpre za dva, pa za četiri odsto, uopšte ne isplate. Čak kažu da su ta sredstva potrošili za druge stvari – kaže za “Novosti” Ljiljana Kiković, predsednica ovog sindikata. – A sve im je to dozvoljeno zato što se, recimo, sredstva proslede za naše povećanje plata i piše “može da se potroši na to”, umesto da piše “mora”. Zato se nadamo da će nadležna ministarstva što pre rešiti naš problem, da promene zakone i da novac na naše plate više ne prosleđuju lokalnim samoupravama, već da isplaćuju direktno ustanovama.
Prema rečima naše sagovornice, materijalni položaj zaposlenih u predškolskim ustanovama je veoma loš. Najviša zarada je ispod republičkog proseka, a raspon plata od spremačice do direktora ustanove je 1:1,8, iako je propisano da raspon od minimalne plate koju prima spremačica do najviše bude jedan prema tri.
Ljiljana Kiković navodi i da su od nadležnih ministarstava, na sastanku održanom 9. maja, tražili i da se vaspitačima u pripremnom predškolskom programu isplaćuje sto odsto zarada, umesto sadašnjih 75 odsto. Jer, već postoji tumačenje Ministarstva prosvete da treba da dobijaju punu platu. Takođe, iako uredba predviđa da vaspitači treba da dobijaju i tri odsto dodatka, ukoliko rade sa inkluzivnom decom, to se u praksi ne isplaćuje.
ZABRANA
PROSVETNI radnici nezadovoljni su i zbog toga što su im se obim posla povećava, a ne dobijaju nove kolege, zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. Broj upisane dece, upozoravaju, znatno je veći od zakonskih normativa.
I. MIĆEVIĆ
Izvor: Novosti