Васпитачица: Да забавите дете и пробудите у њему истраживача довољно да у парк понесете једну једину стварчицу

Децу затрпавамо играчкама најчешће желећи да их обрадујемо или умиримо. Запече нас савест када схватимо да на тај начин често покушавамо да „купимо“ мало мира за себе. Када схватимо да је време проведено са дететом темељ његовог живота биће нам лакше да и сами уживамо у заједничкој игри.

Сашка Нешић је васпитач и сва стручна знања с љубављу преноси деци и родитељима. Она каже да се у сваком детету крије радознали истраживач коме је потребно само мало подстицаја да искаже своје потенцијале и способности, па предлаже да у истраживање света кренете уз помоћ обичне лупе.

– У периоду раног развоја велику улогу има подстицајна средина за учење, истраживање и експериментисање. Управо таква средина се налази у природи. Места за учење у природи могу бити двориште, парк, башта, обала реке, игралиште, шума, излетиште… Један од начина како децу можемо мотивисати на креативне и истраживачке игре јесте лупа каже Нешић за сајт Трудноћа и здравље и наводи због чега је све ова нова „играчка“ чаробна.

Открива детету сасвим нови свет чуда

Лупа помаже детету да види ствари које никада раније није видело. Отвара му читав један нови свет који се чини невероватним. Помоћу ње оно истражује све што види у свом окружењу. Од лишћа и земље до каменчића и мрава, структуре материјала попут соли, шећера, камена, коре дрвета…

Каменчићи под лупом изгледају сасвим другачије

Подстиче размишљање и закључивање

Иако делује једноставно, овакве активности подстичу дете на размишљање, уочавање, повезивање појмова, развијају им машту и креативност. Коришћење лупе за посматрање линија на лишћу или делова тела мрава пружа детету нова сазнања о којима оно размишља и поставља сопствене теорије и закључке.

Активира креативност

Креативност и машту можемо активирати посматрањем коре дрвета, упоређивањем са различитим врстама дрвећа или игром у којој дете, прислонивши папир на кору, прелази воштаним бојама преко њене површине. С обзиром на то да је кора неравна на папиру ће остати пресликан рељеф око ког се могу цртати животиње које су виђене на стаблу.

Посматрање и цртање коре дрвета постаје мали експеримент

Развија научне вештине

Када понудимо детету да илуструје оно што је запазило навикавамо га да бележи своја открића и тиме развијамо научне вештине. Истраживајући инсекте у природи дете повезује стечена знања и надограђује их новим, развија емпатију и разумевање према живом свету који нас окружује.

Шта све можете да радите са дететом и лупом

Посматрајте кристале у коцки леда. Вода и њени различити облици су непресушан извор идеја за истраживачке игре. Понудите детету неколико коцки леда, на које ће додати мало боје и соли (што ће убрзати топљење), дајте му лупу и пустите га да ужива у овој занимљивој игри.

Узмите ћебе и предложите детету да лупом прегледате влакна која чине ову текстуру. Подстакните га да у просторији пронађе сличне тканине и упореди их.

Понудите детету шећер, со, пиринач и друге сличне материјале које оно може посматрати кроз лупу и тиме упоређивати и класификовати.

Када сте на отвореном простору, мотивишите дете питањима: „Можеш ли помоћу лупе пронаћи нешто зелено?“ или „Можеш ли пронаћи нешто што пузи?“

Овакве активности доприносе разумевању и поштовању света који нас окружује

Деца су мали истраживачи
Пажљивим посматрањем мале деце сагледавамо да су непрестано у истраживачком походу. Зато би им требало омогућити услове за истраживачке игре. Али и подршку у виду подстицајних питања: „Шта ти мислиш о томе“, „Како си дошао до тог закључка? „Због чега је то тако?“. Овакве активности утичу на интелектуални, социо-емоционални и развој говора. Такође, доприносе разумевању и поштовању света који нас окружује.

Сашка Нешић, мастер васпитач

Извор: zena.blic.rs