Kada dečaci i devojčice prestaju da budu prijatelji (i zašto)?

2 juna, 2022

Posle određenog uzrasta, dečaci i devojčice se ne igraju toliko jedni sa drugima.

dečak-devojčica

Canva.com

Posle određenog uzrasta, dečaci i devojčice se ne igraju toliko jedni sa drugima. Ovo su oni dani kad su “dečaci protiv devojčica” i kada misle da je suprotan pol “grozan”. Ova prirodna faza razvoja javlja se u ranoj osnovnoj školi i počinje da bledi kako pubertet dođe, ali se rodno odvajanje dešava i u odraslom dobu. Nije stvar u tome da dečaci i devojčice ne mogu da budu prijatelji. Zapravo, samo počinju da razvijaju sopstvene interese i nekako se odvajaju.

Sigurni smo da ste to primetili kod svoje dece i da će se dečaci uglavnom igrati sa dečacima, a devojčice će se igrati sa devojčicama nakon vrtićkog uzrasta. Postoji nekoliko razloga za ovo razdvajanje, ali da li je to prirodna stvar ili način na koji podižemo decu?

Dečaci i devojčice imaju različite interese u određenom trenutku i počinju da se igraju na različite načine. U osnovnoj školi dečaci vole da se igraju grubo. Sve više tutnjaju i rvu se i prirodno teže agresivnijoj igri. Devojčice, sa druge strane, mnogo više maštaju i manje se „hvataju ukoštac“. Devojčice obično nisu toliko fascinirane agresivnim igrama kao dečaci. Ova dva stila se jednostavno ne spajaju u određenom trenutku.

Dečaci i devojčice se igraju zajedno do 7. godine

Prema psiholozima, dečaci i devojčice se podjednako igraju jedni sa drugima do oko sedme godine. Nakon što napune sedam godina, stvari počinju da se menjaju i to razdvajanje međut decom počinje da se dešava.

Dečaci i devojčice koji su ranije bili bliski prijatelji mogu da se razdvoje ili pak da ne žele da se viđaju jedni s drugima zbog pritiska vršnjaka. Ako postoji prijateljstvo dečaka i devojčice koje njihovi drugovi iz razreda smatraju „čudnim“ može doći čak i do maltretiranja.

Dečaci imaju tendenciju da se druže sa većim grupama, dok devojčice imaju samo nekoliko bliskih prijatelja i drže se te grupe.

U stvari, veća je verovatnoća da će se prijateljstva dečaka i devojčice formirati van škole nakon ovog uzrasta kada njihovi vršnjaci nisu stalno u blizini da daju svoje mišljenje. To mogu biti prijateljstva sa komšijama ili porodičnim prijateljima, a ovi odnosi su takođe od vitalnog značaja.

Biti prijatelj sa nekim suprotnog pola u mladosti je važno. To utire put kako vidimo suprotni pol kako starimo i pomaže nam da uspostavimo te odnose u odraslom dobu. Mnoga deca dođu u tinejdžerske godine zbunjena, pa čak i zastrašena, od strane suprotnog pola, a to ne mora da bude tako.

Mediji mogu uticati na prijateljstva dečaka i devojčice

Rodne uloge u osnovnoj školi nisu apsolutne. Ima mnogo dečaka koji ne vole agresivnu igru i mnogo devojčica koje vole. Ako vaše dete ima bliskog prijatelja suprotnog pola, važno je da to nikada ne bude velika stvar. Odrasli ponekad mogu da seksualiziraju prijateljstvo dečaka i devojčice i da ih zadirkuju da se dopadaju jedno drugom. Nemojte radito to, jer zaista možete da postidite svoje dete i utičete da promeni prijateljstvo koje je imalo sa svojim prijateljem.

dečaci-devojčice

Canva.com

Ne postoji pravi razlog zašto dečaci i devojčice počnu da se razdvajaju, ali mediji i reklame za igračke mogu igrati ulogu, pokazuju studije. U jednom takvom istraživanju učestvovale su dve grupe dečaka i devojčica uzrasta od 4 do 7 godina. Prvoj grupi su prikazivane reklame dece koja se igraju igračkama, ali su te reklame predstavile rodne stereotipe. Primera radi, u jednoj reklami devojčica je imala lutku, a u drugoje se dečak igrao automobilom. Druga grupa dece gledala je reklamne oglase koji su bili suprotni od prve grupe: devojčica se igra sa kolima i dečak koji se igra sa lutkom.

Deca su potom dobila nekoliko igračaka i pitali ih sa kojim bi trebalo da se igraju ili bi želeli da se igraju.

Deca koja su videla reklame dečaka sa automobilom i devojčice sa lutkom gravitirala su tim vrstama igračaka. Dečaci su birali igračke za dečake, a devojčice igračke napravljene za devojčice.

Druga grupa dece, koja je videla dečaka sa lutkom, češće je birala igračke napravljene za suprotni pol i to slobodnije. Ovo sugeriše da se igračke prave, ili čak reklamiraju, čineći da deca veruju da ne mogu da se igraju sa određenim stvarima zbog svog pola.

Razdvajanje dečaka i devojčica nastavlja se i u odraslom dobu, ali je tada mnogo više od šale. Na nekom skupu možete naći sve muškarce u jednoj prostoriji, a žene u drugoj. Sve se vraća na one male razlike između dečaka i devojčica koje ostaju istinite, ali ne znače da ne možemo svi biti prijatelji. Dečaci i devojčice mogu mnogo da nauče jedni od drugih i ova mešovita prijateljstva treba podsticati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama