Васпитачица у чијој је смени изгризена беба суспендована

27 августа, 2017

Kолегиница васпитачице у чијој је смени изгризена беба која има само 13 месеци, каже да не може само васпитачица да буде крива, јер је чувала чак 28 малишана!

Vrtić “Tijana” u kojem se dogodio incident, Foto: N. Š. R.


Васпитачица Јадранка Шушњар из Бањалуке, којој се на терет ставља кривично дело непружања помоћи, након инцидента у којем су 13-месечну бебу око 30 пута угризли трогодишњи близанци, тог јутра у непримереним условима за рад сама је чувала 28 деце.
То је саопштила дугогодишња колегиница и пријатељица Шушњареве, која је желела да остане анонимна, из страха да не остане без посла.
Тврди да не може да поднесе оптужбе надлежних у медијима, да је васпитачица једина одговорна за поменути случај. А, због инцидента у вртићу “Тијана”, у којем је мала Е. С. изуједана, полиција ће поднети кривичне пријаве против васпитачице Шушњар и директорке Центра за предшколско васпитање Јелене Kуртиновић. Повређена беба у петак је пуштена на кућно лечење и њено здравствено стање је стабилно.
“Госпођа Шушњар била је приморана да истовремено буде одговорна за 28 деце различитог узраста, што је потпуно непримерено, не само због немогућности контроле над свом децом у исто време, већ и из здравствених разлога, с обзиром на то да нису сви вакцинисани у исто време против истих болести. Сва деца су заједно, јер се ради по тзв. летњој шеми, која подразумева једну васпитачицу, и сву децу на истом месту”, каже саговорница и додаје да није у реду да се “једној таквој жени, одличном професионалцу”, ставља на терет толика одговорност.
У ПУ Бањалука кажу да се Шушњаровој на терет ставља кривично дело непружања помоћи, јер није помогла повређеној девојчици, нити је о томе обавестила надлежни Дом здравља, док се Kуртиновићева као одговорно лице терети за пропусте у раду вртића.
“Оне су саслушане у својству осумњичених и против њих ће наредне седмице бити поднесен извештај Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци. Саслушане су и две сведокиње, односно друга васпитачица и чистачица које су ту биле након инцидента, а наређен је и ванредни инспекцији надзор у вртићу”, наводе у ПУ Бањалука.
Поред васпитачице осумњичена и директорка Центра за предшколско васпитање и образовање.
Уколико сам крива, сносићу последице, каже директорица. За сада је санкционисана осумњичена васпитачица.
“Данас смо уручили радници Одлуку о удаљивању са посла, односно, суспендовали смо је до окончања дисциплинског поступка”, каже Јелена Kуртиновић, директорка Центра за предшколско васпитање и образовање.
Релативно су брзи они који одлучују о судбини васпитачице. Они који одлучују о директорки, нису толико. Председник бањалучке Скупштине не жели да се изјашњава док све не буде званично.
“Немамо још званичну информацију, кад будемо имали званичну информацију, сигурно ћете имати наше званичне ставове”, рекао је Зоран Талић, председник Скупштине Града Бањалука.
Извор: kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Васпитачица у чијој је смени изгризена беба суспендована

 1. "leto" каже:

  Jadna vaspitacica!!! Zena nije mogla da sacuva 28 deteta razlicitog uzrasta. Brzo i efikasno su je udaljili sa posla. Sramota!!!

 2. Mira Milosevic каже:

  Svakome, i savesnom i nesavesnom, ovo se moze dogoditi.
  Niti je zena kriva sto su joj toliku decu, razlicite dobi, dali na cuvanje, niti. ona moze da proprati sve.
  Zao mi je deteta, to je stres i za nju i za njene roditelje, no neka mi se ne zameri, imam utisak da nadlezni kao lesinari cekaju da se nesto dopodi, pa da skoce netremice i pokazu svoju revnost, tako sto ce nekoga iskasapiti.
  Da li moze bar nesto da se uradi sa merom, cemu to javno sramocenje.
  U skoli uteruju strah u kosti prosvetarima i roditeljima, u obdanistu vaspitacima, a sta jos ceka porodicu nakon usvajanja Zakona o sprecavanju nasilja, tek treba da vidimo.
  Ovo mu dodje kao ono: Selo gori, a baba se ceslja.
  Bojim se da je sve iz jedne kovacnice, da nam programe, planove, zakone i sve po redu, dotura zapad, ali ne kao suvislo resenje, nego kao klin u tocak koji se krece.
  Imamo li mozga, bar malo. ?

 3. Светлана каже:

  Док је био у јаслицама, мој син је уједен тако да су му остали подливи. Био је најмлађи у групи. Васпитачица нам се извињавала, али смо били свесни да не може сваки поступак мале деце да се контролише. Добро је што смо одреаговали нормално, јер је наш син после два дана ујео неколико деце и након тога је дужи временски период његов одбрамбени систем био уједање. Мала деца не реагују увек како бисмо волели. Њих је много, а васпитачица је само једна и нема 100 очију.

 4. Natasa каже:

  Ako je dete ugrizeno kako pise 30 puta onda znaci da je vaspitacica bila totalno van prostorije. A to je vec problem.

  1. Ica каже:

   Slazem se. A osim toga, ovaj broj dece ne sme čuvati jedna osoba

 5. Vaspitacica каже:

  U svim vrticuma postoje te takozvane letnje seme a to je strahota u takvoj grupi raditi, jadna zena a ko nju pita radi za bednu platu i cuti ,direktorku treba maci tj suspendovati pametnicu

 6. Svasta каже:

  U predskolskim ustanovama postoji normativ za sve uzrasne grupe, koji su propisani zakonom i s razlogom postoje. Naravno, ovaj zakon se ne postuje i upisuje se veci broj dece nego sto je dozvoljeno. A svi na to zatvaraju oci. Kao pratimo zapad, ali nemojte da se lazemo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама