Васпитачима повишица, осим у Београду?

5 јануара, 2018

Свим запосленим у предшколским установама у Србији локалне самоуправе су обавезне да исплате увећану плату за 10 одсто, што је предвиђено Законом о буџету.

Свим запосленим у предшколским установама у Србији локалне самоуправе су обавезне да исплате увећану плату за 10 одсто, што је предвиђено Законом о буџету.
Међутим, у Самосталном синдикату предшколског васпитања и образовања још не знају да ли ће повишицу, као и запослени у школама, добити уз јануарску плату или ће морати да сачекају фебруар. Ту информацију ни Данас није успео да добије у Министарству финансија.
Ипак, добра вест је да предшколци овог пута неће бити заобиђени, као што се десило 2015. и 2016. године, јер тадашња повећања од четири и шест одсто многе локалне самоуправе нису исплатиле, пошто је у закону писало да оне могу да исплате увећане зараде, а не да то морају да ураде.
– Неке предшколске установе нису оствариле повећање плате од четири одсто, а неке од шест процената, док један број није остварио ниједно. Такво стање је довело да предшколске установе у Србији имају три различите основице за обрачун плата. Сада би цена рада требало да буде изједначена на нивоу Србије – каже Љиљана Киковић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања.
Киковић напомиње да је овога пута закон јасан и да је, за оне који се о њега оглуше, предвиђена могућност да им се обустави трансфер средстава из републичког буџета. Она истиче да у неким општинама и градовима касне плате запосленима у предшколству, па ће повећање од 10 одсто осетити тек у марту или априлу. Међу њима су Бела Паланка, Смедеревска Паланка, Зајечар… Киковић каже да су преговори о решавању проблема финансирања предшколаца започели са ресорним министарствима и да министри рада и просвете подржавају захтев да се плате запослених у овој делатности исплаћују директно из републичког буџета, те да би то требало да се реализује ове године.
Шта са београдским васпитачима?
Спекулише се да би плате београдских предшколаца могле да остану на истом нивоу, с обзиром да је цена рада у вртићима у престоници пре повишице била већа за 10 одсто од остатка Србије. Сада би се практично сви они изједначили са Београдом. Међутим, Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, који окупља и запослене у предшколским установама, каже за Данас да приликом преговора о повећању плата нико није помињао да ће Београд бити изузет.
– Уколико би се тако нешто десило, то би изазвало велико незадовољство, јер повећање за 10 одсто није рађено са циљем да се остали предшколци изједначе са Београдом већ је речено да свима расту плате за тај проценат. По мени је много већи проблем што око 20 локалних самоуправа није исплатило претходна повећања од четири и шест одсто, тако да и због тога постоје велике разлике у платама у овој делатности – каже Илић, која потврђује обећања надлежних да ће током ове године финансирање зарада у предшколству прећи на републички ниво.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Васпитачима повишица, осим у Београду?

 1. Miki каже:

  Drage kolege i koleginice…ako se ovo ispostavi kao tacno, mislim da je krajnje vreme da se izadje na neki vid protesta. Prvenstveno ceo vrh Beogradskog sindikata predskolaca da podnese ostavku tu ssu preko 10-15 godina pojedini i nikakva korist. Nama je kolektivni ugovor dao vece plate nego drugim gradovima. Kada nam je uzimano nije pitano vec je uzeto. Ali hajde opet mislim da se niko nece igrati sa takvim stvarim, valjda je to samo novinarska packa. Ako nije strasno je…komentar je suvisan. Ujedinimo se vec jednom.

  1. Aleksandra каже:

   Epulog cele price je taj da su vaspitaci i sestre dobile povecanje,tehnicko osoblje cije se plate krecu od 24000-27000,NE!!!Sta reci SRAMOTA!!!Sram da vas bude,svi kolko vas ima,pa valjda smo mi u istoj firmi,jedni bez drugih ne mozemo….Narod je ogorcen,napravljena je katastrofalna netrpeljivost i razdor…Jos jednom sram vas bilo!!!!Uskoro ce socijalna pomoc biti veca od nasih plata…

 2. Jelenavvv каже:

  Svi pominju plate vaspitaca u Bg , a niko broj upisane dece i radno vreme!!!! Pa da li su isti uslovi rada u Bg i u unutrasnjosti ??? Da li vrtici u unutrasnjosti rade od 6.00 do 18.00? Ako povecanje vazi za sve zasto ne bi vazilo i za Bg!?

  1. Branka каже:

   Svaka cast za svaku rec.
   Na kraju krajeva neke opstine van Beograda imaju istu ili malo manju platu

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама