Васпитачки изуми – најбоље играчке

16 априла, 2016

Укупно 44 игре, играчке и збирке за децу, настале у престоничким вртићима, представљене на такмичарској смотри поводом Дана васпитача Београда. – Радове оцењивао стручни жири и 120 малишана

vrtić
Шта раде деца и васпитачи иза затворених врата вртића у време предвиђено за креативне активности?
Тај „посебан свет” углавном остаје непознаница за маме и тате јер панои пуни дечјих радова у обдаништима не могу да дочарају атмосферу у којој су васпитачи успели да освоје и одрже пажњу групе. Изабране детаље „тајанствене” свакодневице васпитачког позива запослени у престоничким обдаништима сервирали су на тацну јавности.

Победили дечји фаворити

Основни критеријуми за оцену играчке требало би да буду мотивисаност малишана за игру и моћ играчке да окупира дечју пажњу у различитом узрасту, закључак је Тање Ћирић, васпитачице ПУ „Бошко Буха”, представника дечјег жирија на такмичарској смотри васпитачких радова.
– Малишани су највише оцене давали игрицама које подстичу машту, покрет, размишљање, али имају јасна правила и задатке који расту са децом. Њихови фаворити су, испоставило се, и победили. За најбољу игру одабрани су „Маштовити подметачи”. Прво место међу играчкама завредео је „Забавни бубањ”, а међу збиркама за децу победник је „Ја сам чаробњак” – открила је Ћирићева.
Завршна свечаност Дана васпитача Београда одржаће се сутра, од 19 сати, у Београдском драмском позоришту. Тада ће бити награђени победници.

Укупно 44 игре, играчке и збирке текстова представило је 67 аутора на тродневној такмичарској смотри уприличеној у Дечјем културном центру. Најважнији чланови жирија били су малишани, чак 120 деце.
На улазу у атријум васпитачких изума „Забавни бубањ” опколили су радознали клинци. Прозиран повећи балон испуњен разнобојним пластичним чеповима вртео се на дрвеном постољу.
– „Музичке домине” код деце развијају вештине запажања и комбиновања. Уче их да препознају и именују инструменте: харфу, усну хармонику, гитару, гајде… Да их класификују у гудачке, дувачке, удараљке, жичане – објашњавала је Далиборка Кондић, васпитачица ПУ „Бошко Буха”, док су клинци ређали музичке домине.
Дечурлији су се допале и „Коцке које говоре”, дрвене, руком осликане, са по три слова и то почетна за по једну биљку, животињу и предмет.
– Могућности за игру коцкама су неограничене. Којим словом почиње реч на слици? Бацимо коцку и добијемо слику миша, бацимо другу и ево је мачка. Хоће ли у нашој игри они да буду пријатељи, а шта су у стварном животу? – дочаравала је Гордана Маневска, васпитачица новобеоградског вртића „Чуперак”.
Збирка трикова, оптичких варки и експеримената „Ја сам чаробњак” настала је у вртићу „Принцеза Оливера” на Савском венцу када је 22 деце, колико их у групи има васпитачица Иванка Бугарин, требало да наступе на мађионичарској фешти.
– Трикови ослобађају децу брзоплетости наивног закључивања, подстичу креативност, развијају логичко мишљење. Малишани су одушевљени магичним цртежима, а сами су их нацртали – рекла је Иванка Бугарин.
Није најскупља играчка најбоља, него она која буди машту и креативно размишљање, стимулише говор, усавршава моторику, подстиче свеобухватан развој детета, сагласни су васпитачи. Напомињу да клинци и одрасли не оцењују игре по истим аршинима, а малишани највише воле играчке које су сами направили од платна, новина, стиропора, картона, фолије…
– Данас је тржиште преплављено дидактичким средствима упитног квалитета и утицаја на дечји развој. Својевремено су плодови рада васпитача са децом били инспирација индустрији играчака и то је једини прави пут до добре играчке – истиче Нада Парезановић, педагог ПУ „Врачар” и члан стручног жирија који су чинили и уметници, директори вртића и представници градске просветне власти.
 

Аутор: Миленија Симић-Миладиновић
Извор: politika.rs
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама