Васпитање детета: Након седме године касно је било шта променити

7 фебруара, 2017

За сваког родитеља највећи испит у одгајању деце је управо њихово васпитавање – да ли ће сутра бити поносни или ће се стидети?
Васпитавање деце почиње још од раних дана њиховог живота, то је период од шестог месеца до седме године живота. Тај предшколски период је главни за васпитавање и васпитне мере ће у том периоду имати највећи утицај.

Након седме године касно је било шта променити!
Физички метод васпитавања:
Сви смо ми некада “шљепнули” наше дете по гузи и надали се успеху. Напротив, то је био велики неуспех! Када се одлучите за батине као васпитни метод, знајте да је то само јос један начин да га размазите. Манипулација детета ће одглумети бол и исценирати плач на који нећете бити имуни.

Казна као васпитни метод:
Казна је након разговора један од најутицајнијих метода. Период кажњавања детета треба трајати у периоду од 5 до 7 дана да би сама казна имала утицај. У овој сфери васпитне методе то обицно мозе бити забрана изласка у парк, забрана гледања цртаних филмова …. итд. Код кажњавања детета кључно је да останете доследни казне. Свако попуштање је степен ниже од успеха.

Награде и похвале као васпитне методе:
Иако родитељи сматрају да ово није начин васпитавања деце итекако греше. Свако од нас воли бити награђен за успешан рад, па тако и малишани. За добро одрађен задатак потребно је стимулисати своју децу. То може бити нека играчка, одлазак у биоскоп или чак нека посластица.

За било који метод да се одлучите никако не заборавите да то радите уз константни разговор. Објасните свом малишану зашто је лоше или добро оно што ради. Имајте доста стрпљења и крајњи исход ће бити на завидном нивоу.

Психолог Ана Стевановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Васпитање детета: Након седме године касно је било шта променити"

  1. Mama каже:

    “Након седме године касно је било шта променити!”
    Kako jedan ozbiljan psiholog može da izjavi ovako nešto? Zar se čovek ne razvija i uči celog života?
    ” да ли ће сутра бити поносни или ће се стидети?” – zašto tako crno-belo? Čemu služe ovakve tvrdnje osim da zbune i obeshrabre i onako uplašene roditelje?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама