13 ствари које ментално јаки родитељи НЕ РАДЕ (и тиме подижу ментално јаку децу)

Одгајање ментално снажног детета не значи да то дете неће плакати када је тужно или да понекад неће доживети неуспех. Ментална снага не чини вас имуним на животне невоље и не своди се на потискивање ваших емоција.


Заправо, сасвим супротно. Ментална снага помаже деци да се опораве од неуспеха и препрека и даје им моћ да наставе, чак и када сумњају у себе. Јак ментални мишић кључ је за помагање деци да постигну свој највећи потенцијал у животу.

Али одгајање ментално јаког детета захтева од родитеља да избегавају честе – али нездраве – васпитне навике које деци „краду” менталну снагу. У својој књизи „13 ствари које ментално снажни родитељи не раде” препознајем 13 ствари које морате избегавати ако желите да одгајите ментално снажно дете које је способно да се суочи с најтежим животним изазовима.

1) Подстичу менталитет жртве

Губитак утакмице или неуспех на тесту не чини ваше дете жртвом. Одбијање, неуспех и неправедност део су живота.

Одбијте да учествујете у самосажаљевању вашег детета. Научите га да без обзира на то колико су тешке или неправедне околности у којима се налазе они увек могу да направе позитивне кораке.

2) Васпитавају уз осећај кривице

Попуштање пред осећајима кривице учи ваше дете да је кривица нешто неподношљиво. А деца која мисле да је кривица нешто ужасно неће моћи да кажу не некоме ко каже „буди друг и дај ми да препишем твој домаћи задатак” или „ако ме волиш, урадићеш то за мене”.

Покажите својој деци да чак и ако се осећате кривим – а сви добри родитељи понекад се тако осећају – нећете дозволити својим непријатним емоцијама да стану на пут вашем доношењу мудрих одлука.

3) Претварају своје дете у центар свемира

Ако се ваш читаав живот врти око ваше деце, она ће одрастати мислећи да би сви требало да им угађају. А одрасли који су претерано самоуверени и који мисле да им припада право на све што пожеле неће доспети далеко у животу.

4) Допуштају да страх управља одлучивањем

Иако ће вам држање ваше деце испод стакленог звона уштедети много живаца – играње на сигурно учи ваше дете да страх мора бити избегнут под сваку цену.

Покажите својој деци да је најбољи начин да победе страх – да се суоче с њим и одгајићете децу која су вољна да изађу из својих удобних зона.

5) Допуштају да деца имају моћ над њима

Допустити деци да одлучују шта ће породица јести за вечеру или где ће ићи на летовање даје деци моћ за коју нису развојно спремна. Ако се односите према њима као према равноправнима – или као шефовима – ви им заправо одузимате њихову менталну снагу.

Омогућите својој деци прилику да вежбају слушање наредби, слушање ствари које не желе чути и обављање ствари које не желе да ураде. Допустите својој деци да доносе једноставне одлуке, док истовремено одржавате породичну хијерархију.

6) Очекују савршенство

Очекивати од своје деце да буду успешна је здраво. Међутим, очекивати од њих да буду савршени обиће вам се о главу. Научите своју децу да је неуспех сасвим у реду те да је у реду не бити изванредан у свему што раде.

Деца која теже да постану најбоља верзија самих себе, уместо да теже томе да буду најбољи у свему што раде, своју вредност неће процењивати на бази поређења с другима.

7) Допуштају деци да избегавају одговорност

Допустити деци да прескоче обављање неких кућних задатака и одговорности може бити примамљиво. Коначно, ви вероватно желите да ваша деца имају безбрижно детињство.

Али, деца која обављају дужности које су прикладне њиховом узрасту нису претерано оптерећена. Уместо тога, она стичу менталну снагу која им је потребна да постану одговорни грађани.

8) Штите децу од бола

Туга и тескоба су део живота. А допустити деци да доживе те болне осећаје даје им прилику да се суоче с непријатношћу.
Пружите својој деци потпору која им је потребна да би могли да се суоче с боли тако да би стекли самопоуздање у своје способности суочавања с неизбежним животним ситуацијама.

9) Осећају одговорност за емоције своје деце

Разведрити своју децу када су тужна значи преузети одговорност за регулацију њихових емоција. Ово има смисла радити код веома мале деце. Касније, деца треба да стекну емоционалну компетенцију да би могла да науче како се да контролишу своја осећања.
Проактивно учите своју децу здравим начинима ношења с емоцијама како не би зависили од тога да други то раде за њих.

10) Спречавају децу да погреше

Непрекидном контролом и исправљањем задатка из математике или проверавањем да ли су спаковали свој ручак те сталним подсећањем на то да обављају своје дужности нећете им учинити никакву услугу. Природне последице могу бити један од највећих животних учитеља.

Допустите својој деци да погреше с времена на време па им покажите како да уче из својих грешака да би могли одрасти у мудрије и снажније особе.

11) Бркају дисциплину и казну

Сврха казне је испаштање због својих преступа. С друге стране, дисциплина се своди на поучавање деце како да у будућности буду бољи.

Одгајање детета које се боји да ће „упасти у невољу” није исто што и одгајање детета које жели да доноси добре одлуке. Користите последице које помажу вашој деци да развију самодисциплину која им је потребна да доносе боље одлуке.

12) Иду линијом мањег отпора

Иако попуштање узнемиреном детету или обављање кућних задатака за које је задужено ваше дете уместо њега може мало олакшати ваш живот, те пречице усађују нездраве навике вашој деци.

Будите својој деци узор у одлагању задовољења и покажите им да можете да се одупрете томе да бирате лакши пут. Научићете их да су довољно снажни да истрају чак и када желе да одустану.

13) Изгубе из вида праве вредности

Многи родитељи не усађују својој деци вредности које сматрају важним. Уместо тога, они су толико заокупљени свакодневним хаосом живота да заборављају да посматрају ширу слику.

Побрините се да ваши приоритети исправно одражавају ствари које највише цените у животу и пружићете својој деци снагу да живе смисленим животом.

Извор: Школски портал